A Poás Vulkán

Ez a háromkráteres közép-amerikai vulkán a világ leghatalmasabb gejzírje; ma már csak egyikük működik.

A Costa Rica-i Poás vulkán 1910-ben vált híressé, amikor 6,4 km magas gőzoszlopot lövellt az ég felé, és ezzel elnyerte a világ legnagyobb gejzírje címet. Azóta többször is előfordult, hogy 300 m magasra tört fel belőle a forrásban lévő víz.

Az ilyen, gejzírhez hasonló viselkedést a vulkáni tevékenység csökkenéseként értelmezik. Ilyesmi akkor következik be, amikor a felszíni víz leszivárog és érintkezik egy nagyon forró, bár kihűlőben lévő megolvadt kőzet hőforrásával.A tűzhányó három krátere közül kettő már régen nem működik. Az egyik kialudt vulkáni kúp kráterében tó jött létre. A másikban törpeerdők vannak, és szinte állandóan felhők borítják.

A nyirkos sötétségben itt mohák, zuzmók és orchideák teremnek meg, a „szegényember esernyője” nevű, széles levelű növénnyel együtt. Madárvilága is csodálatosa: bíbortorkú, zöldkoronás és szikrázó kolibrik, gezerigók, és a gyönyörű farktollaikról híres quetzalok alkotják.

A legalacsonyabb fekvő és még mindig aktív kráter azonban megőrizte pokoli jellegét – 1,6 km átmérőjű és 300 m mély, kietlen, holdbéli táj. Az alját esőverte hamu borítja, amelyet füstölgő salakkúpok és a kráter gőzölgő faláról lemosott lávatömbök tarkítanak. Forró vizű iszaptó fortyog a mélyben, amely fehérről zöldre változtatja a színét, amikor kénes gőzök törnek a felszínre, és a vizet kénsavas oldattá alakítják.

POKOL ÉS MENNYORSZÁG A Poás egyik gőzölgő krátere katlan, a másik sötét víz-
tükör, míg a harmadikat buja növényzet borítja.
Az utóbbi néhány évben a Poásnál fokozódó gejzírszerű működés jelei kezdtek mutatkozni. A kitörések közti szünetek rövidülnek, a kiáramló kéngáz és gőz pedig savas esőt eredményezett, ami nagy károkat okozott a helyi kávéültetvényekben. Egyúttal megnőtt a száma bőr- és légzőszervi megbetegedések a mezőgazdasággal foglalkozó lakosság körében.

A tudósok élénk érdeklődést mutatnak az utóbbi időben a kráterben felfedezett olvadt kéntavacskák iránt, amelyeknek valószínűleg nincsen párjuk a világon. Akkor alakultak ki, amikor a mélyebben fekvő, megolvadt kőzetek elpárologtatták a felszínen összegyűlt vizet.

A Poás vulkán azonban csupán egyike annak a több mint 60 vulkánnak, amely Közép-Amerikának ezen részén alapvetően meghatározza a táj jellegét. 1835-ben a nicaraguai Cosigüina kitörése sokkal erősebb volt, mint a legnagyobb atombomba ereje. Guatemalában a Pacaya lávafolyamokat bocsát ki, a Fuego pedig falvakat borít el hamuval. A Poással szomszédos Turrialba vulkán időnként hatalmas mennyiségű finom homokot lövell a levegőbe; a tetejéről egyébként egyaránt látható az Atlani- és a Csendes-óceán. Managuában, Nicaragua fővárosában féltucat lábnyom tekinthető meg – férfiaké, nőké és gyerekeké – amely az agyag és a vulkáni hamu sziklává szilárdult keverékében rögződött.A lábnyomok közötti távolságok arra utalnak, hogy az emberek fejvesztve menekülhettek, hogy mentsék az életüket, amikor körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt kitört a közelben emelkedő Masaya vulkán. Úgy tűnik, hogy Közép-Amerika csendes-óceáni partvidékén hosszú időn keresztül voltak földmozgások. Földtörténeti mércével mérve ez fiatal terület, és a létrehozásában közreműködő természeti erők a mai napig sem tétlenkednek. A földkéreg egyik lemeze nekiütközött a mellette lévőnek, és azóta is mozgásban van, ezért a jövőben is várhatók földrengések és vulkánkitörések.

Biztonsági szelep

Az alsó képen is látható gőznyílások (fumarolák) engedik ki a vulkánban keletkező túlnyomást. A Poás működő kráterén keresztül távozó gázoknak rendkívül magas a kéntartalmuk, ami aztán kénné kristályosodik, és lerakódik.

Az utóbbi időben megfigyelték, hogy esetenként, meghatározott körülmények között ezek a lerakódások leomlanak, és fortyogó kénnel teli mélyedéseket, gödröket alakítanak ki, amelyek később kisebb-nagyobb tavacskákká bővülnek.

AZ ÖRDÖG LEHELETE A Poásból felszálló gázokból sárga kénhalmok formálódnak.
A Földön ez egyedülálló jelenség, de a Voyager űrszonda által küldött képek alapján a tudósok feltételezik, hogy a Naprendszer más bolygóin is hasonló folyamat zajlik.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi