Újító Találmányok: Babák

Elvis Presley is énekelt a játékmackókról
(Teddy Bear)
Az első babák fából, agyagból, viaszból, esetenként elefántcsontból készültek. Az ókorban megjelentek a rongybabák és a mozgatható végtagokkal felszerelt babák. A Barbie-hoz és az Action Manhez hasonló játékszerek a tömegtermelés és a televíziózás beindulásával terjedhettek el szerte a világon.

Játékmackók

A kitömött játékállatok évszázadok óta ismertek voltak, amikor is az orosz származású amerikai Morris Michtom 1902-ben arra a gondolatra jutott, hogy a kitömött állatokat mozgatható végtagokkal kellene ellátni. Michtom ismerte Clifford K. Berryman karikatúráját, melyen Theodore „Teddy” Roosevelt elnök egy vadászaton nem akart megölni egy fiatal medvebocsot. Michtom az új játékszert „Teddy mackójá”-nak keresztelte el. A Playthings magazan 1906-ban már kisbetűvel írta a játék nevét. 1903-ban a német Steiff cég tulajdonosa, Richard Steiff bemutatott egy új játékmackót a lipcsei játékfesztiválon, majd később azt állította, hogy a Steiff 1902-es prototípusa korábban megjelent, mint Michtom mackója. Sem ő, sem Michtom nem tudta állítását bizonyítani, így a vélemények ma is megoszlanak az elsőség kérdésében. Valószínűnek tűnik, hogy Michtom cége, az Ideal Toy C. használta a Teddy nevet elsőként a játékmackókkal kapcsolatban.

Barbie, Ken, GI Joe és Action Man

A Mattel 1959-ben rázta fel a játék világát, amikor megjelentette a Barbie-t, az első felnőtt testű babát. Sokan helytelenítették az ötletet, hogy egy babának nőies teste legyen. A New York-i Village Voice például „Cicik Játékországban” néven emlegette az új babát. Barbie baba az amerikai Ruth és Elliot Handler lányáról kapta a nevét, akik együtt alapították meg a Mattel céget. Két évvel megjelenése után,  1961-ben Barbie találkozott első barátjával – a viszony kissé vérfertőző volt, hiszen az új fiúbabát Handlerék fiáról Kenről nevezték el.

                 "Barbie, a divatos tizenéves modell"                           "GI Joe, Action Man katona."

Bár Ken fiúbaba volt, ugyanazt a piacot célozták meg vele, mint Barbie-val. Az első, fiúknak készített baba a GI Joe volt, bár nem ezen a néven, hanem akcióhősként alkották meg 1964-ben. A Hassenfeld Brothers Inc. (a mai Hasbro elődje) hangsúlyozta, hogy a baba arcán az amerikai becsületrend 20 tulajdonosának vonásait egyesítették. Két évvel később a GI Joe babát a licencet megvásárló brit Palitoy is gyártani kezdte, Action Man néven. Amerikában a baba áldozatul esett a vietnami háború idején felerősödött pacifista kampánynak, melyben a „Le GI Joe-val!” szlogen terjedt el. Nagy-Britanniában azonban megszilárdultak az Action Man pozíciói: 1970-ben jellegzetes rövidre nyírt frizurát, 1973-ban ökölbe szorított kezet, 1976-ban pedig sasszemet kapott.

Tudtad?

Action Man haját egy elektrosztatikus kabinban készítették. A baba fejét ragasztóval kenték be, majd betették a kabinba, amelyben nejlonszálakat helyeztek el. Az elektromosság hatására a szálacskák úgy tapadtak a baba fejéhez, mind a vasszilánkok a mágneshez.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi