A Jó és Rossz Műszálas Anyagok

A természetes szó manapság szinte egyet jelent az egészségessel, míg a mesterséges vagy szintetikus sokak számára ennek éppen az ellenkezőjét sugallja. Az öltözékek terén azonban ez nem így van. Néhány ritka kivételtől eltekintve  a szintetikus, azaz műszálas anyagok semmilyen veszélyt nem jelentenek az egészségre, sőt, egyes esetekben jobbak, mint a természetes textíliák.


Mesterséges csodák

Egyesek jobban kedvelik a természetes ruhaanyagok (a pamut, a gyapjú, a selyem és a vászon) puhaságát és esését, ám a cellulózból vagy  vegyszerekből előállított műszálak új nemzedéke olyan hasznos tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel az előbbiek nem versenyezhetnek: könnyűek, de remek hőszigetelők, vízállók, de légáteresztők, hajlékonyak, de tartósak. A műszál-természetes szál keverékek (pl. poliészter-pamut) pedig – a kétfajta textília legjobb tulajdonságait egyesítik.

A textilvegyészek a modern kor alkimistái, akik egyszerű nyersanyagokból állítják elő a rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező, korszerű műszálakat. A sport- és szabadidős tevékenységek terén széles körben elterjedtek olyan műszálak, amelyek nemcsak elvezetik a bőrtől a nedvességet, s helyette tiszta, friss levegőt engednek be, de gyorsabban száradnak, és hidegben is nagyszerű hőszigetelők.

Az eredetileg a gumi helyettesítésére kifejlesztett spandex jól szemlélteti a szintetikus anyagok előnyeit. Könnyű, nem árt neki a verejték, sem a bőrön képződő zsír, s eredeti méretének több mint ötszörösére nyújtható anélkül, hogy elszakadna. E tulajdonságai miatt ideális anyag sportruházat készítésére.
A műszálak egészségességével kapcsolatban alig vannak említésre méltó kérdőjelek. Igaz ugyan, hogy a gyűrődésmentes ágyneműk, ruhák, bútorkárpitok és szőnyegek végső kikészítéséhez a rákkeltő tulajdonságúnak gyanított formaldehidet használják, az újfajta eljárásoknak köszönhetően ebből az anyagból nagyon kevés szabadul fel. A veszély tovább csökkenthető, ha e termékeket az első használat előtt kimossuk, a gyűrődésmentes függönyöket alaposan kiszellőztetjük, és a lakást is gyakran szellőztetjük.

Kisebb ráncok

A túlérzékeny személyeknél néhány szintetikus textília festéséhez és kikészítéséhez használt vegyszer kiütéseket, ritkábban csalánkiütést okozhat. Ezért ajánlatos kimosni az új ruhákat, kerülni a nejlonharisnyát, a poliésztertartalmú szöveteket, a „gyűrődés”-, „ráncmentes”, „örökre vasalva” jelzésű anyagokat.

A műszálas anyagok, pl., nejlon, nem ajánlhatók női alsóneműk készítéséhez. Még ha pamutbetéttel vannak is ellátva, nem engedik, hogy az alattuk összegyűlő nedvesség elpárologjon, így növelik a hüvelyfertőzés kockázatát.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi