Haleakala - A Nap Háza

És ha az a tűz, amely ott lappang a vulkán mélyén, maga a Nap? Azok a hawaii emberek, akik ismerik a szigetvilág hajdani mítoszait, és különösen a Maui sziget délkeleti végében magasodó hatalmas vulkánról szóló történeteket, bizony gyakran így gondolják. Az óriási kaldera mélysége 860 m, kerülte pedig 12 km.


Több, egymást követő kitörés eredményeként keletkezett 300-50 ezer évvel ezelőtt! Itt minden túlméretezett: a hegy látható magassága 3055 m-t, amely a víz szintje és az óceán padozata között húzódik. A vulkán körülbelül 1,1 millió évvel ezelőtt született, de még ma is aktív, bár utolsó kitörését 1790-ben jegyezték fül…

Vörös színben pompázó magasföldet csillogó fekete kövek, vulkáni bombák díszítik – ezek a kitörés során kilövellt, és a levegőben megszilárdult lávadarabok. Itt nő a roppant ritka ezüst kardvirág. A napraforgók családjába tartozó növény hosszú, éles leveleiről kapta nevét. A leveleket egyébként finom, szürkészöldes pehely borítja, amely magába szívja a levegő nedvességét. 5-20 évenként virágzik, ekkor azonban csodálatos piros virágot hajt, amelynek szára akár a 2,4 m-t is elérheti.

De hogyan került a Nap a vulkán mélyébe? Erre a kérdésre a helyiek mítoszaiban kell keresnünk a választ. Hajdanában Hina istennőnek sok gondot okozott, hogy kiszárítsa a tapából, gyökerekből font ruháit. Fia, Maui egyszer gondolt egy nagyot, és felmászott a sziget csúcsára. No nem amiatt, hogy élvezze a forró szél simogatását, hanem azért, hogy lasszójával foglyul ejtse a Napot.

A Maui sziget partjainál a trópusi vegetációt patakok, vízesések szabdalják. Itt ömlik a Csendes-óceánba a bővizű Palikea-áramlat is, és itt keveredik össze az édes és a sós víz.

Nem vitás, hogy anyja ruhái így gyorsabban megszáradhatnának, ráadásul e tette a szigetlakók számára is számos előnnyel járna. A fiú tehát elfogta és bezárta a Napot, majd közölte vele: csak abban az esetben adja vissza szabadságát, ha az égitest megígéri, hogy ezentúl több időt tölt majd a vidéken. És valóban: Hawaii fölött hosszabbak a nappalok, mint másutt, és a Nap itt lassabban halad a pályáján… Hát ezért nevezik a hawaii emberek a Haleakala vulkánt a Nap házának.

A kaldera szívében a vulkáni hamu, a megszilárdult salak és a vulkáni bombák keverékéből számtalan apró kráter keletkezett. E régóta szunnyadó, de a vulkanológusok szerint távolról sem kihunyt tűzhányót – még ha utolsó kitörését 1790-ben jegyezték is fel – szinte állandóan felhők borítják. Nap felkeltekor a tájon vörös, sárga, barna, zöld, szürke és mélyfekete színek villódznak, nem véletlenül írta a jelenségről Mark Twain: „Olyan felséges ez a látvány, hogy alig találni párját…”
De vajon ezért választották a természetvédők a szigetcsoport többi vulkánja közül éppen ezt, és nyilvánították különleges védendő területté? Nem valószínű. Inkább azért, mert lejtőin megtalálható a Hawaiiban létező valamennyi természeti érték, az amerikai kontinensen őshonos különleges növényektől a máshonnét származó, de itt meghonosodott egyedekig. Tengerparti trópusi erdők, szubalpin rétek és kiégett salakos pusztaság váltják itt egymást.

Maui északkeleti partja, a Hana Coast vonzz a legtöbb látogatót. Állítólag ez a sziget legszebb része. E változatos tájon patakok száguldanak, s vízesésekké, zord tavakká alakulnak. Káprázatos a látvány, ha a levegőből, helikopterről szemléljük a vidéket. Képünkön a Kopiliula-áramlat látható, amely épp belefolyik az óceánba, miután áthaladt a Seven Poolson, a sziklába vájt hét természetes medencén.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi