Agylábúak

Egy panamai kutatócsoport felfedezte, hogy a legapróbb pókok agyuk egyes részeit más testrészeikbe helyezik át, például az elülső lábakba.


A Smithsonian Tropical Research Institute kutatói kilenc hálókészítő pókfajt hasonlítottak össze, amelyek méret tekintetében a négy centiméteres Nephila clavipes-től a Mysmenidae családba tartozó alig pár tizedmilliméteres, előbbieknél 400 000-szer könnyebb fajokig terjedtek.

Noha szinte mindennek csökkenthető a mérete, az agysejteké nem. Ugyanakkor szükség van belőlük bizonyos mennyiségre az olyan összetett feladatok elvégzéséhez, mint amilyen egy pókháló megszövése. Mi történik azonban, ha a testben rendelkezésre álló hely túl kicsi?

A biológusok kimutatták, hogy a legapróbb pókoknál a központi idegrendszer a test elülső részének csaknem nyolcvan százalékát kitöltötte. Ezen felül a lábak első íze is negyedrészben agyból állt. A Pachygnatha clercki nevű faj esetében a fiatal állatok fejtorának hasi részén még egy kitüremkedés is található, amelyet idegszövet tölt ki.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi