A Meditáció Élettani és Pszichikai Hatásai

A meditáció sokak szerint a stressz tökéletes ellenszere. Való igaz, hogy segítségével csökkenthető a szervezet stresszre adott reakciója, és hogy ez fajta elmélyedés számtalan módon hathat az egészségünkre. Semmibe sem kerül elsajátítani, és szinte bárhol gyakorolható.


Mivel a modern orvostudomány összefüggést talált a krónikus stressz és egy sor testi és lelki probléma között, a meditáció alkalmazását feltétlen érdemes fontolóra venni.

Hogyan csináljuk?

Technikailag szinte bármi meditációnak nevezhető, ami segít a belső béke előidézésében. Egyik népszerű változata a transzcendentális meditáció(TM), amelynek lényege egy adott hang vagy szó – a mantra (szanszkritul „képlet”) – ismételgetése. A TM során kényelmes helyzetben, csukott szemmel ülünk, majd a légzésünkre összpontosítva lassú be- és kilégzéseket végzünk. A kilégzések közben folyamatosan ismételgetjük (hangosan vagy magunkban) a mantránkat, amelyet személyes jelentősége vagy csupán a hangzása miatt választottunk ki. Az is jó megoldás, ha mantra nélkül pusztán a légzésre figyelünk.

A meditáció egy másik változatánál, amelyek vizualizációnak vagy irányított képfelidézésnek neveznek, egy békés jelenetet képzelünk magunk elé, amely lehet emlékkép vagy a fantázia szülötte, és megpróbáljuk felidézni annak minden részletét: a látványt, a hangokat, a szagokat. E gyakorlatok nyugtatólag hatnak, és segítenek elszakadni azoktól a gondolatoktól, amelyek stresszt okoznak.

Sok szakértő szerint a rendszeres meditációnak – még ha naponta egyszer vagy kétszer mindössze 20 percet szánunk rá – idővel nemcsak pszichológiai, hanem élettani szempontból is kedvező hatásai lehetnek.

A test és a lélek kapcsolata

A meditáció, mint stresszcsökkentő módszer, sokaknak segíthet a fogyókúrás vagy edzésprogram betartásában, és ezáltal a magas vérnyomás megelőzésében, ill. csökkentésében. Számos kutató kimutatta, hogy a rendszeres meditáció – más kezelési eljárásokkal és életviteli változásokkal együtt alkalmazva (amelyek csökkentik az olyan kockázati tényezőket, mint a dohányzás, a magas vérnyomás és a magas koleszterintszint  – sok szívbetegnek is hasznára válik.

Ideális esetben a meditáció felfokozott tudati állapotot eredményez, és segít a belső nyugalom
elérésében.
Kutatások szerint a meditáció enyhítheti a krónikus fájdalmakat, különösen rákbetegeknél. A módszerrel elviselhetőbbé tehető a szülési fájdalom, csillapítható a fejfájás – különösen a migrén –, az enyhe depresszió, a hőhullámok és a szorongás egyes testi tünetei, pl. a szapora pulzus. (Természetesen a meditáció nem helyettesítheti a szakszerű orvosi ellátást.)

Nem mindenki ért azonban egyet azzal, hogy a meditáció terápiás eljárásnak tekinthető. Bírálói úgy vélik, hogy a meditáció által előidézett látszólag kedvező változásokat a placebohatás okozza, vagyis a módszert alkalmazók állapota a kezelés sikerességébe vetett hitük miatt javul. Más a meditáció rossz szándékú felhasználásától félnek, mivel azt hiszik, hogy a módszerrel egyfajta transzba juttatjuk magunkat, és ebben az állapotban könnyen egy csoport vagy terapeuta befolyása alá kerülhetünk.

Mindazonáltal sokan állítják, hogy a meditáció javítja a testi és lelki egészséget, vagy legalábbis fokozza a belső nyugalmat. A meditációs programokkal kapcsolatban legjobb pszichiáter tanácsát kérni, de a témával foglalkozó könyvek is segítségünkre lehetnek.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi