Bio-Visszacsatolás - Alternatív Stresszkezelés

Támad a stressz: a szívünk gyorsabban ver, az izmaink feszültek, a gondolataink csapongnak. Meg lehet-e nyugodni pusztán a fizikai tünetek kontrollálásával? A biológiai visszacsatolás, röviden bio-visszacsatolás vagy biofeedback (ejtsd: biofídbek) segítségével ez sikerülhet. Bár az orvosok még vitáznak a módszer hatékonyságát illetően, abban egyetértenek, hogy jótékony hatással rendelkezik.

Az izomfeszültséget mérő elektronikus készülék segítségével a beteg fájdalomcsillapító
technikákat tud elsajátítani.
A biofeedback kezelés során egyszerű gyakorlatok és tanácsadás útján próbálnak a beteg állapotán javítani, miközben műszeresen figyelik az akarattól független fizikai funkciókat, pl. a szív- és agyműködést, ill. az izmok feszültségét. A beteg megtanulja irányítani fizikai és mentális reakcióit, ezáltal csillapítva bizonyos betegségek, pl. az asztma, az álmatlanság és az inkontencia tüneteit.

A kezelés során a beteget rákapcsolják egy ellenőrző berendezésre, pl. elektromiográfra (EMG), amely az izomfeszültséget méri, elektroenkefalográf (EEG), amely az agy elektromos tevékenységét jeleníti meg, vagy egy szívmonitorra. A berendezés segítségével követhetjük testünk bizonyos funkcióit.

A terapeuta ezután megtanítja a beteget néhány gyakorlatra, amely segítségével pozitívan képes befolyásolni a fizikai reakciókat. Ilyenek a vérnyomás mérséklése vagy az izmok működésének irányítása. A siker akkor következik be, amikor ugyanezt a kontrollt a készülék használata nélkül is el tudja érni.

Eredmény eléréséhez 6-10 kezelésre van szükség. A módszer nem feltétlenül hatékonyabb, mint a hagyományos relaxációs gyakorlatok, és nem alkalmazható az orvos által ajánlott gyógyszeres kezelés helyett.

Különféle kezelések

Az EMG segítségével a beteg megtanulja irányítani bizonyos izmok működését, ellazítva krónikusan feszült, illetve megfeszítve legyengült vagy bénult izmokat. E módszerrel az inkontenciával küszködők megtanulhatják a medence környéki izmaik irányítását.

Az EEG használatával a beteg megtanulhat több alfa- és théta-agyhullámot létrehozni. Ezek a nyugodt éberséggel állnak összefüggésben. A módszer hasznos lehet a depresszió és a sérüléssel járó balesetek utáni stressz kezelésében.

A szívmonitor használatával a beteg megtanulja a szívritmus lassításával a szorongást csökkenteni. Egy vizsgálat során a betegek naponta 10 percen át lelassították a szívritmusukat. Három hónap múlva jóval kevesebbet szorongtak.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi