Botkormány Orvosoknak

Egy elektroműszerész trükkjével adott szervekhez irányíthatók a gyógyszerek. Közvetlenül a váráramba injekciózva a gyógyszerek gyorsan szétterjednek a szervezetben. Számos terápiánál – mint például a rákos megbetegedések kezelésénél – sokkal ésszerűbb lenne, ha a hatóanyagból minél több jutna rendeltetési helyére.
A vízió: a gyógyszerek célzott szállítása véredényekben.
A montreali Écola Polytechnique nanorobotikai osztály egyik szakértője egy mágneses rezonancia-tomográf (MRT) erejével most sikeresen elérte, hogy a véredényekbe adagolt gyógyszerek célba jussanak.

Mivel azonban a legtöbb gyógyszer nem fémből áll, egy magnetizálható „hámba” kell befognia azokat. A szakértő „igavonóként” olyan mélytengeri baktériumokat alkalmaz, melyek sejtjei magnetit vasércet (Fe3O4) tartalmaznak. Ezek a bakteriális lovak aztán egy műanyag szekéren, az érrendszeren keresztül juttatják el rendeltetési helyükre a hatóanyagot.

Akár A fantasztikus utazás című filmben: minisegítőket irányítanak a szervezetbe.
Ezek a nanorobotok nem tömítik el a vérereket, hiszen alig két mikrométeres átmérőjükkel feleakkorák, mint a legkisebb kapillárisok. Martel állatokon már sikeresen kipróbálta az eljárást.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi