Mindig a Nap Felé: a Gemini forgó ház

Mintha egy sci-fi filmből lépne elő, olyan hatást kelt a jövő háza. A napház mindig a Nap irányába fordul, és több áramot termet, mint amennyire saját magának szüksége van.

Gemini - a napház, amely fotocelláit mindig a Nap felé fordítva jóval több áramot termel,
mint amennyit felhasznál.

Az osztrák Roland Mösl 1991 óta foglalkozik ennek a Gemini elnevezésű, lakható naperőműnek a fejlesztésével, amelynek előállítási költségei 1 millió eurót tettek ki. 2001-ben a prototípus szerepelt a stájerországi Weizben megrendezett tartományi kiállításon, ahol 100 000 látogató csodálta meg. A napház hasznos alapterülete 115 m², első emeletén egy kerek nappali és két további, félkör alakú szoba található.

Az erőmű 8500 kWh áramot termel, és ebből csak 3500 kWh-t használ fel. Az energiatakarékosság minden formáját alkalmazza: hővisszanyerés során az elhasznált levegő melegének nagy részét leadja a házba áramló friss, hideg levegőnek. Ennek a tisztaságáról a pincében lévő „porszívó” gondoskodik, amely szinte zajtalanul működik, és óriási porzsákkal rendelkezik. 2002 januárjában egy család kísérletképpen beköltözött a házba.


Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi