A Bermuda-Rejtély Megoldódott?


A titokzatos jelenséggel már a nagy felfedező, Kolumbusz Kristóf is találkozott. Hajónaplója feljegyzéseiből kiderül, hogy az Atlanti-óceán egy bizonyos területén, amelyet később Bermuda-háromszögnek neveztek el, néhány dolog nem éppen úgy alakult, ahogy az elvárható lett volna.

A Bermuda-rejtély sokak képzeletét megmozgatja. Itt éppen a Bermuda szörnyét bombázzák

A Bermuda-háromszögbe érve Kolumbusz hajóján, a Santa Marián az iránytű hirtelen elkezdett vadul forogni, az égbolton pedig egy különös fény jelent meg. Ám napjainkig számos tengerész és pilóta jóval titokzatosabb dolgokat is megélt, mint a nagy felfedező. Voltak, akik a hajójukkal, mások pedig repülőjükkel együtt tűntek el örökre a rejtélyes vidéken keresztülutazva.

A legátfogóbban az amerikai szerző, Charles Berlitz foglalkozott ezekkel a különös történésekkel. Kutatásai szerint a Bermuda-háromszögben 26 éven belül több mint 100 repülő, illetve hajó tűnt el, ami 1000-nél is több emberéletet követelt. A szerencsétlenségek nyomán azonban egyetlenegy holttest sem került elő.


Nyomtalan eltűnések

A legnagyobb méretű hajó, amelynek nyoma veszett, egy 20 000 tonna súlyú teherhajó, az Anita volt, amelyet 1973 márciusában nyelt el a tenger. A legnagyobb emberveszteséggel járó katasztrófa pedig 1918-ban következett be, amikor is egy amerikai hajó, a Cyclops 309 utassal és a legénységgel a fedélzetén nyomtalanul eltűnt. A legnagyobb rejtélyt azonban a német zászló alatt hajózó Freya esete jelenti. Ezt a hajót ugyan 1902-ben megtalálták a Bermuda-háromszögben, ám fedélzetén egyetlen ember sem volt, a legénységnek teljesen nyoma veszett.

De nézzünk néhány történetet a levegőből is! Az amerikai tornádóbombázók egy rajának 1945-ös eltűnését máig nem tudták megmagyarázni. Az öt gép parancsnoka azt jelentette a floridai For Lauderdale repülőbázisának, hogy a tengervizet különösen fehérnek látta, az iránytűk pedig egy alkalommal heves forgásba kezdtek. Ezután a gépek – a keresésükre küldött hatodik repülőhöz hasonlóan – egyszerűen eltűntek.

Olyan is előfordult azonban, hogy nem emberek vagy tárgyak tűntek el, hanem az idő. A National Airlines 727-es Boeing gépe – miközben Miami repülőtere fele közeledett – hirtelen tíz percre eltűnt a radarképernyőkről. Ezt követően azonban a tervezetteknek megfelelően leszállt. A pilóták váltig bizonygatták, hogy a rádiókapcsolatban nem volt semmiféle kimaradás, ám a személyzettel együtt arra lettek figyelmesek, hogy valamennyiük órája pontosan 10 percet késik. Miután megnézték az utasok karóráit, kiderült, hogy ők is elveszítettek tíz percet.


Különböző hipotézisek

A kutatók sokat törték a fejüket a jelenségek okain, és a legkülönbözőbb feltevésekre jutottak. Létezett például olyan elképzelés is, amely szerint az eltűnt embereket – hajójukkal és repülőgépükkel együtt – földön kívüli lények rabolták el annak érdekében, hogy tanulmányozhassák őket.

Léteznek azonban tudományosabbnak hangzó magyarázatok is. A tengervíz fehér színét például, amelyről a szemtanúk beszéltek, elpusztult algamezőkkel indokolták. A vízminták elemzése magas kéntartalmat mutatott, ezenkívül stroncium- és lítiumnyomokat is találtak. A víz tehát lehet vulkáni eredetű, amely a tengerfenék hasadékaiból áramlik.

Egyéb misztikus, a vízen észlelhető tünemények közé tartoznak a ragyogó ködjelenségek, illetve a fedélzeti berendezéseket ellátó elektromos áram kimaradásai. Ezeket a mágneses tér zavarai okozhatják, amelyektől már hivatalos légi térképek is óvnak. A mélytengerekben kialakult földrengések pedig olyan félelmetes méretű hullámokat eredményezhetnek, amelyek képesek elnyelni még a hatalmas hajókat is.


Gáz a mélytengerekben

Az orosz óceángráfosok nemrégiben különös felfedezést tettek. Ők a tengerfenék alatti óriási metángáz-előfordulásokat vizsgálták a háromszögben. A gáz a tenger mélyén keletkezik, elhalt növények és egyéb szerves anyagok rothadásával. Ebből fagypont körül hőmérsékleten metán-hidrát képződik: tömör golyóbisok, amelyek aztán ismét alkotóelemeikre – vízre és gázra – bomlanak szét, ha a hőmérséklet emelkedik. A gáz ekkor hatalmas buborék formájában felemelkedik, és megbontja a víz felületi feszültségét. A buborékra érve a felhajtóerő megszűnésével a hajók mint kövek süllyednek a mélybe.

Metángázbuborékok szüntetik meg a felhajtóerőt A tengerfenéken felszabaduló metángáz
óriási buborékként emelkedik a felszínre. Ezáltal megszünteti az arra járó hajó alatt a
felhajtóerőt, amely ezért aztán, akár egy súlyos kőtömb süllyed a mélybe.
Ez a gáz ráadásul gazdagságot ígér: a tudósok szerint ez a metán-előfordulás kétszer annyi energiát hordoz, mint Földünk összes ismert szén-, kőolaj- és földgázvagyona együttvéve. Ha tehát a Bermuda-háromszög titka valóban a metángázban rejlik, akkor elképzelhető, hogy a rejtély megoldása és a veszély elhárításának módja hamarosan nyilvánosságra kerül.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi