Manikűr Veszélyei és Megfelelő Használata

A gondosan manikűrözött körmök hozzátartoznak az elegáns megjelenéshez. Ám ha nem megfelelően végezzük a körömápolást, az allergiást reakciókhoz és fertőzésekhez vezethet. A manikűrszalonban végeztetett körömápolás további kockázatokkal jár.



Miféle veszélyek adódhatnak?

Szinte minden körömápolási termék – lakkok, lakklemosók, a műkörmök rögzítéséhez használt ragasztók – tartalmaz mérgező anyagokat, pl. acetont, fenolt, xilolt, benzolt, toluolt, akril-monomereket, formaldehidet és acetonitrilt (cianidot). E termékekben megtalálható toluol károsíthatja a vesét, a májat és a tüdőt, sőt nagy mennyiségben belélegezve magzati károsodást is okozhat. A körömlakkok jelentős része tartalmaz formaldehidet, amely allergiás reakciót válthat ki, és gyaníthatóan rákkeltő hatású.

Persze nem árt a veszélyeket reálisan szemlélni. A körömlakk felvitele és lemosása gyors művelet, és ha e termékeket rendeltetésszerűen használjuk, megfelelő szellőzés mellett, akkor nem jelentenek komolyabb kockázatot. A nagyobb biztonság kedvéért válasszunk toluol- és formaldehidmentes termékeket – bár ezt nem mindig lehet a címkéről megállapítani. A „hipoallergén” jelzésű készítményekben talán kevesebb irritáló vegyszer van.

A lakk lemosása szintén veszélyes lehet: a lakklemosó gőze irritálhatja a tüdőt és szédülést okozhat. Van már olyan, víz alapú körömlakk, amely lemosó nélkül, egyszerű lehúzással eltávolítható.

A körömápolási termékek jó része gyúlékony. Soha ne dohányozzunk és ne menjünk nyílt láng közelébe, amíg a lakk teljesen meg nem száradt. E készítmények lenyelve is mérgezők, ezért a gyermekek elől elzárva tartandók.

A körömre ránőtt bőrszél begyulladhat, ha visszatolják vagy kivagdossák. Ennél is aggasztóbb, hogy a manikűrszalonban sokszor sterilizálatlan eszközöket használnak, amelyek candida- és staphylococcu-fertőzést okozhatnak, ill. a szemölcsöt okozó humán papillomavírust átvihetik a kezünkre. Nincs olyan adat, hogy ily módon vérrel terjedő betegséget (hepatitist, HIV-fertőzést) kapott volna el valaki.


A megfelelő szalon

A manikűrszalont gondosan válasszuk ki.
Ha a szalonban erős oldószerszag van, akkor nem megfelelő a szellőzés.
Ellenőrizzük, hogy – hóval vagy csíraölő vegyszerekkel – sterilizált eszközöket használnak-e,
A csiszolólapot magunk vigyük, mivel az nem sterilizálható.
A kezelés előtt a manikűrös – és mi is – szappannal és vízzel mosson kezet.
Soha ne engedjük, hogy faspatulával tolják vissza a körömszéli bőrt; ez növeli a fertőzésveszélyt
Minden olyan anyagot, ami véres lesz, azonnal ki kell dobni.


Biztonságos műkörömragasztás

Soha ne ragasszunk műkörmöt gyulladt vagy fertőzött körömre.
Teljes műköröm helyett használjunk körömhosszabbítót, -hegyet.
Egyhuzamban max. három hónapig használjuk a műkörmöt. A köröm alatt felhalmozódó nedvesség gomba- és baktériumfertőzés kialakulásához vezethet.
Műköröm visszaragasztása előtt mártsuk az ujjunk végét alkoholba-

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi