A Festői Huang-Shang

Aki Kína e varázslatos szépségű hegyvidékét keresi fel, úgy érzi, mintha egy kínai festmény elevenedne meg körülötte.

TÉLI ÖLTÖZET A felhők fölött hó födi a Huang Shang szögletes sziklapilléreiből kinyúló
fenyők ágait.
Azok számára, akik eljutnak a kínai Huang Shangba (a név jelentése Sárga-hegység), képzeletbelinek tűnhet a táj. Függőleges sziklafalak emelkednek a köd és felhők lágy erdői redői közül. Sziklapárkányokba és hasadékokba kapaszkodva magas növésű fenyők nyúlnak ki, meghazudtolva a gravitáció törvényét. Úgy érezzük, mintha egy kínai festmény kelt volna életre, pedig ezek a tájak nem a művészek képzeletében születtek.


Gránit hegyormok

Valamennyi hegycsúcsot a föld mélyében megolvadt kőzetből kikristályosodott gránit alkotja, és csak jóval későbbi korban kerültek felszínre. A gránitban keletkezett néhány repedésen az időjárás folytatta a munkát, és az eróziós tevékenység hatására hatalmas sziklafalak és égbe nyúló ormok jöttek létre a kemény kőzetben.

A Huang-hegységben négy olyan dolog található meg, amelyet a kínai költők és festők a kezdetektől a „felülmúlhatatlan szépség” kategóriájába sorolnak. Az elsőbe tartoznak a bizarr sziklaformák és a hegycsúcsok. A másodikba a festői szépségű fenyők, amelyek között vannak ezerévesnél is öregebbek. A harmadikba a vízesések és a gyógyhatású források, amelyek hőmérséklete egész éven át 42 ℃-os. Negyedikként említik a tengernyi felhőt.

TERMÉSZETHŰ ÁBRÁZOLÁS Ezen a kis selyemtekercsen apró alakok haladnak a 
Huang-hegységhez hasonló tájon.
A felhők sajátos, jellegzetes képet kölcsönöznek a tájnak, évente átlag 2400 mm eső és hó hull belőlük. Az a sok százezer látogató, aki nyaranta felkeresi a Huang-hegységet, esőköpennyel és meleg kabáttal felszerelkezve érkezik, mert jól tudja, hogy a magasabban fekvő részeken a hőmérséklet még nyáron sem nagyon emelkedik 8 ℃ fölé.

Kína több mint egymilliárd lakosának az vágya, hogy életében legalább egyszer eljusson a Huang-hegységbe. A gondosan jelzett ösvényeken hegymászók kapaszkodnak fel, s útjuk szentélyek, vízesések, tavak, különleges sziklaalakzatok és nagy tiszteletben tartott fenyők mellett vezet. Egyik-másik ösvény a kevésbé tapasztalt turistának egyáltalán nem ajánlott. Aki a Mennyei Oszlopfőcsúcsra akar feljutni, annak 1300 lépcsőt kell megmásznia, majd keresztül kell vágnia egy veszedelmes gerincen – egy nem egészen egy méter széles párkányon, ahol csupán csak egy láncba lehet kapaszkodni.

HAJNALPÍR A felkelő nap fényében fürödnek  Huang-Shang csúcsai és a gomolygó felhők.
Kínának öt „szent hegye” van, de a Huang-hegység nem tartozik közéjük. Ám szépségének köszönhetően évszázadok óta becses a kínaiak számára. A középkori Kínát beutazó Xu Xiake fejezte ezt ki a legékesebben: „Aki visszatér az öt szent hegyről, többé nem akar közönséges hegyet látni; aki visszatér a Sárga-hegységből, többé nem kíváncsi az öt szent hegyre.”
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi