Szemproblémák A-tól Z-ig

Miként kezelhető a szemszárazság? Előidézhetik-e a gyógyszerek a homályos látás kialakulását? Tudjunk meg többet ezekről a témákról!



Árpa

Vélhetően szemárpánk van, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk: megduzzad és pirossá válik a szemhéjunk; ha előrehajolunk, nyomást és lüktetést érzünk a szemünknél, a szemrésünk váladékozik. Ha gyakran alakul ki szemárpánk, feltétlenül vizsgáltassuk ki, hogy mi okozza ezt, ugyanis cukorbetegség vagy immunhiányos állapot is állhat a háttérben.


Diabéteszes retinopátia

A cukorbetegség egyik súlyos szövődménye lehet a látás romlása vagy a világtalanná válás. A retinában csak 10-15 éven át elhanyagolt diabétesz után kezdődnek az elváltozások. A terápia alapfeltétele, hogy rendezzük a cukorháztartásunkat és a vérnyomásunkat, pontosan állítsuk be a vérzsírok szintjét, és szüntessük meg a vérszegénységet. A retinopátiát ma már lézerrel és fagyasztásos módszerrel (úgynevezett kryokezeléssel) is gyógyítják, igen szép eredménnyel.


Farkasvakság

Aki farkasvakságban szenved, feltűnően gyengébben lát szürkületben és félhomályban. Ennek oka a szem ideghártyájának szélein található látóidegsejtek, pálcikák pusztulása, amit leginkább az A-vitamin hiánya idéz elő. A betegség kialakulásának hátterében a fejlett országokban nem a rossz táplálkozás, hanem a szervezet felszívódási vagy anyagcserezavarai állhatnak. Ha a megfelelő vitaminból eleget fogyasztunk, a tünetek gyorsan javulnak. A már kialakult vakság azonban nem gyógyítható.


Homályos látás

A leggyakoribb szemészeti probléma. Sokféle módon jelentkezhet, és számos oka lehet a kialakulásának. Ennek kiderítéséhez határozzuk meg minél pontosabban, hogy mikor és hogyan jelentkezett először a gond. Szteroidtartalmú gyógyszer szedése is közrejátszhat a probléma kialakulásában, hiszen a medicinák közvetlen hatást gyakorolnak a látásra.


Kontaktlencse

A világ lakosságának fele látáskorrekcióra szorul. Sok szemüveges ember életét teszik kényelmesebbé a kontaktlencsék. Azonban mindenki szem más-más módon reagál a különböző típusú lencsékre, így a megfelelő kiválasztáshoz szemészeti vizsgálatokra van szükség. Kötőhártya-gyulladás, vagy erős szemszárazság esetén átmenetileg fel kell függeszteni a lencse hordását.


Rövidlátás

A rövidlátó beteg közelre élesen lát, a távolba azonban homályosan, mert a kép a szemében nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül. A páciensek 5-6 százalékával fordul elő, hogy életük során leválik az ideghártyájuk, ami többnyire a jelentős fizikai megerőltetés következménye. A fénytörési hibák legegyszerűbben lencsékkel korrigálhatóak, de jó hatásfokkal végeznek különböző sebészeti beavatkozásokat is, például a lézerkezelést.


Makuladegeneráció

Az időskori látásromlás egyik fő oka az úgynevezett szemfenéki meszesedés. Könnyi a diagnózis felállítása a jellegzetes panaszok és tünetek, valamint a szemfenéki kép alapján, de sajnos nincs egyetlen jól bevált módszer, amivel a betegség véglegesen gyógyítható lenne. Van azonban, ami segíthet: a speciális kombinációjú vitaminkészítmények. Továbbá gyógyító hatású, ha zöld és sárga festékanyagot tartalmazó zöldségeket fogyasztunk.


Szemszárazság

Gyakori szembetegség, amely főleg a 40 év felettieket érinti. Amennyiben a szemszárazság valamilyen alapbetegség következménye, úgy először azt kell meggyógyítani, és a szemszárazság ezután magától elmúlhat. Ha a panaszok akkor jelentkeznek, amikor a beteg számítógép előtt ül vagy vezet, esetleg más hasonló tevékenységet végez, akkor az ezekre fordított időt korlátozni kell. Fontos, hogy gyakran pislogjunk. Ha a probléma kezelésre szorul, akkor az eljárás során műkönnyel pótolják a valódiakat.


Távollátás

Ha ezzel a problémával küzdünk, akkor a távolban lévő tárgyakat élesen látjuk, a közeliekről viszont nem keletkezik éles kép a szemünkben. Ha nem viseljük a szemüvegünket, és közeli tárgyat nézünk, akkor mindkét szemünk igyekszik alkalmazkodni, ezért a szemtengelyek összetérnek, és kancsalítunk. Így ez a betegség már gyermekkorban könnyen felismerhető. A fénytörési hibák legegyszerűbben lencsékkel korrigálhatóak.


Zöld és szürke hályog

Az utóbbi fájdalommentesen, fokozatosan alakul ki. Kezdetben csupán az erős napsütés vagy éjszakai autóvezetéskor a szembe jövő járművek lámpájának fénye hat zavarólag. Ilyenkor még bizonyos esetekben szemüveggel korrigálható a látásromlás, ám amikor a mindennapi tevékenységeinkben akadályoz a látáscsökkenés, érdemes elgondolkoznunk a műtéti beavatkozáson.

A szürke hályoggal ellentétben a zöld hályog nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás és vakság is megelőzhető. Jellegzetes tünetei, hogy fájni kezd a szemünk és környéke, homályosul a látásunk. Az esetek kilencben százalékában a zöld hályog tünetmentesen alakul ki, ezért fontos, hogy szűrésre járjunk!
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi