Házi Gyógymódok Megfázásra

Olyan ember még nem született, akit le ne döntött volna a lábáról a megfázásnak becézett kórság. A legbátrabbak, legerősebbek és legintelligensebbek is áldozatuk esnek a vírusoknak, amelyek bárkit köhögő, tüsszögő árnyékká silányítanak. És ami a legrosszabb, nincs ellenük orvosság. Az antibiotikumok, amelyek a bakteriális fertőzések ellen kiütéssel győznek, a megfázást okozó vírusokkal szemben szégyenletesen alulmaradnak, kiszámolódnak. Tehát többnyire bátran szipogunk tovább, esetleg beveszünk egy-két megfázás elleni tablettát, és várjuk, hogy a tünetek a megszokott egy-két hét alatt elmúljanak.


Valójában ennél sokkal többet tehetünk, hogy kevésbé szenvedjünk a megfázástól. Bizonyos módszerek segíthetnek abban, hogy hamarabb túlessünk a megfázáson. Íme a módszerek, amelyeket a szakemberek ajánljanak.

Vegyünk be C-vitamint! A C-vitamin úgy működik a szervezetben, mint az utcaseprő, felszed mindenféle szemetet – beleértve a vírusokat is. A C-vitamin a megfázás időtartamát hét napról esetleg két-három napra csökkentheti, csillapíthatja a köhögést, enyhítheti a tüsszögést és más tüneteket.

Egy amerikai egyetemen végzett vizsgálat során, ha a náthás alanyok négyszer 500 mg C-vitamint vettek be, feleannyi tünet lépett fel náluk, mint azoknál, akik nem szedtek vitamint. Ennek a dózisnak rövid ideig szedve nem lehet káros mellékhatása. Nem árt azonban kikérni az orvos véleményét, mielőtt ilyen terápiába fognánk.

Jobb, ha a C-vitamin-bevitelt folyadék formájában biztosítjuk. A narancs-, a grépfrút- és az áfonyalé C-vitaminban gazdagok.


Mit tud a cink? Cinktabletta szopogatása lecsökkentheti a betegség időtartamát, átlagban négy napra, ahogy ezt a brit és amerikai kutatók felfedezték. A cink hatékonyan enyhíti a torok kiszáradását, nem mindenkinek használ, de akinél beválik, az nagyon megkönnyebbül.

A cink kellemetlen oldala a rossz íze. Viszont kaphatók olyan torokfájás elleni cinkcukorkák, melyeket mézzel és/vagy citrommal ízesítenek, és ez már jobb ízlik. De ne szedjünk többet, mint amennyit az orvos ajánl, mert a cink nagy adagban mérgező hatású.


Legyünk derűlátóak! A testünk öngyógyító képességéről kialakított pozitív gondolkodás ténylegesen erősítheti az immunrendszert. Alkalmazzunk képzeletbeli technikát a megfázás elleni harcban: miután mély relaxációs állapotba hoztuk magunkat, képzeljünk el egy fehér tornádót, amely az eldugult arcüregeinket kitisztítja, vagy egy hadsereg mikroszkopikus méretű takarítót, amint fertőtlenítőszerrel telt vödrökkel harcba szállnak a vírusokkal.


Pihenjünk és lazítsunk! A pihenés hozzájárul ahhoz, hogy összes energiánkat a gyógyulásra tudjuk fordítani. Ezzel megelőzhetjük az olyan szövődményeket, mint a hörghurut és a tüdőgyulladás.
Ha nagyon rosszul érezzük magunkat, menjünk egy-két napra betegállományba, de legalábbis fogjuk vissza az aktivitást, és programozzuk át a napunkat. Fárasztó a mindennapos feladatokat úgy ellátni, hogy nem érezzük jól magunkat. Kevésbé tudunk koncentrálni és valószínűleg kétszer annyi időbe kerül a szokott feladatokat elvégezni.


Kerüljük a társaságot! Amikor betegek vagyunk, a bulik és egyéb kiruccanások túlságosan igénybe vehetik a szervezetünket, a betegség tovább tart, nehezebb tőle megszabadulni. hagyjuk ki a bulikat, míg jobban nem érezzük magunkat.


Öltözzünk melegen! A hideg ellen bugyoláljuk jól be magunkat. Ilyen módon a szervezetünk minden erejét a betegség elleni harcra összpontosítja ahelyett, hogy a hideg elleni védelemre fordítódna a bevitt energia.



Lehet, hogy több, mint megfázás?

Ha a megfázáshoz a következő tünetekből egy vagy kettő társul, forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy a baj sokkal komolyabb, mint egy kis megfázás.

Három napon túli 83,3 Celsius fokot meghaladó láz, vagy ha a láz 39,5 fok fölé szökik. Gyermeket magas láz esetén 24 órán belül orvoshoz kell vinni.
Bármilyen erős, szaggató fájdalom, mint a fülfájás, a torokfájás, fej- vagy arcfájás, mellkasi fájdalom.
Túlzott mértékű köpetürítés vagy zöldes, esetleg véres köpet.
Nyelési nehézség.
Tartós étvágytalanság.
Sípoló légzés, légszomj.
Légzési nehézség.



Jót tesz egy kis séta. Az enyhe testmozgás javítja a keringést, s így az immunrendszer termelte fertőzés elleni antitestek könnyebben célba jutnak. Tornásszunk 15 percig otthon, vagy tegyünk egy félórás gyors sétát. Óvakodjunk azonban a megerőltető testmozgástól, ami túlságosan kimerítő lehet ilyen állapotban.


Együnk könnyű ételeket! Önmagában már a megfázás ténye is arra utalhat, hogy nem étkezünk egészségesen. Lehet, hogy túlságosan sok nehéz ételt eszünk, ami igénybe veszi szervezetünket. Ilyenkor együnk kevesebb zsíros ételt, húst és tejtermékeket, és több zöldséget és gyümölcsöt.


Bevált a pipileves. Ezt a régi népi gyógymódot tudományosan is igazolták. Egy csésze forró csirkeleves segíthet az orrduguláson. Amerikai kutatók azt találták, hogy a csirkeleves az íze és az aromája mellett még egy olyan vegyület által is jó hatású, ami fokozza az orrváladék folyékonyságát. Az orrváladék – mi orrfújáskor vagy tüsszentéskor távozik – a védekezés első vonala, ami a kórokozókat a szervezetből eltávolítja.


Igyunk és igyunk. Igyunk naponta 6-8 pohár vizet, gyümölcslevet, teát vagy bármilyen szűrt átlátszó italt. Ezek visszapótolják a fontos folyadékokat, amelyeket a megfázás révén elvesztettünk, és segítenek kiöblíteni a szervezetünkben élősködő kórokozókat.


Ciki a Cigi. A dohányzás a megfázástól sajgó torok állapotát tovább súlyosbítja. A dohányfüst megzavarja a csillószőrök mozgását. Ezek a mikroszkopikus ujjacskák mintegy kisöprik a kórokozókat a légutakból és így védenek a fertőzések ellen. Ha a dohányzásról örökre nem is tudunk leszokni, akkor legalább addig tartsunk szünetet, míg a megfázás el nem múlik.


Gargarizáljunk sós vízzel! Enyhítsünk torokfájást reggel, délben, este, vagy amikor a legjobban fáj, gargarizálással. Egy pohár langyos vízbe keverjünk egy kávéskanál sót és ezzel jó alaposan gargarizáljunk.


Kortyolgassunk forralt bort! Az orrdugulást megszüntethetjük, és jobban fogunk aludni, ha este megiszunk egy pohár forró puncsot vagy forralt bort. Ennél több alkohol kimerítheti a szervezetünket, és a betegségből való kilábalást is megnehezítheti.


Menjünk a gőzbe! A forró zuhany alatt az orrdugulás oldódhat. Inhaláljunk egy fazék gőzölgő forró víz fölé hajolva úgy, hogy a fejünkre törülközőt terítünk, ami a fazekat is lefedi. Lélegezzük be a gőzt; ez a köhögést is enyhíti azáltal, hogy a száraz torkot nedvességhez juttatja.



A hideg valóság

Szóval elkapott egy megfázás, amitől képtelenek vagyunk megszabadulni, és szeretnénk tudni, hogy kit vagy mit lehet ezért okolni. Az amerikai Wiscons-Madisoni Egyetem víruskutatói azt mondják, hogy sok gyanúsított igazságtalanul kerül a vádlottak padjára. Ezek közé tartoznak az alábbi tévhitek:

Megfázott emberrel együtt enni, inni,
Náthás emberrel csókolódzni,
Lengén öltözni,
Huzatban ülni,
Nedves hajjal kimenni a hidegre.

Az igazi bűnös a légutakat megfertőző vírus, amely a levegőn keresztül cseppfertőzéssel terjed. Legkönnyebben köhögéssel, tüsszögéssel lehet továbbadni, vagy ha valaki úgy fújja ki az orrát, hogy közben vírusokat ereget mások irányába.



Kenjünk az orrunkat!Az orrfújásoktól kivörösödött bőrt úgy gyógyíthatjuk, hogy egy vattapálcikával vazelint ken az orr környékére és az orrnyílásra belülről is.


Este vegyünk be valamit! Számos megfázás elleni gyógyszer kapható recept nélkül. Vannak olyanok, amelyek kifejezetten egy-egy tünet kezelésére valók, mások hatóanyagok kombinációját tartalmazzák, melyek a tünetek széles skáláját hivatottak enyhíteni. Ezeknek a kombinált gyógyszereknek viszont gyakrabban van mellékhatásuk, hányingert és szédülést okozhatnak. Az orvosságokat este szedjük, mivel éjjel, alvás közben nem érezzük a mellékhatásokat. Ha napközben is szükséges gyógyszert szednünk, olyat válasszunk, ami az éppen aktuális tüneteket csillapítja. A gyógyszerhez adott tájékoztatót gondosan olvassuk el, és kövessük a benne lévő útmutatást. A leírás mindig figyelmeztet, hogy gyermekeknek mekkora adag adható.

A betegséget kísérő tagfájdalmak vagy a láz enyhítésére szedjünk aszpirint vagy paracetamolt. Ne adjunk aszpirint 12 év alatti gyermekeknek. Amiről azt gondolnánk, hogy megfázás, esetleg influenza vagy bárányhimlő is lehet. A kutatások kimutatták, hogy az aszpirin vírusos fertőzésben megnöveli gyermekeknél a Reye-szindróma kialakulásának veszélyét. Ez a máj és az agy betegsége, elég ritka, de akár halálos kimenetelű is lehet. Ugyanez vonatkozik minden aszpirinszerű hatóanyagot tartalmazó, megfázás elleni gyógyszerre.
Az orrfolyás, a tüsszögés és a könnyezés megállítására szedjünk antihisztamint, ami gátolja a szervezetben a hisztamin felszabadulását. A hisztamin olyan vegyület, mely ezekért a tünetekért felelős. Az antihisztaminok viszont gyakran szédülést okoznak, ezért csak akkor használjuk őket, ha nem vezetünk autót, vagy nem végzünk koordinációt kívánó munkát, vagy ha aludni akarunk (azaz lefekvéskor).
A légutak szabaddá tételére használjunk orrcseppet. Olyan termékeket keressünk, amelyek hatóanyagaként nafazolint, fenilefrint vagy pseudoefedrint tartalmaznak.
Az orrsprayk is hatásosak orrdugulás ellen, de ezeket se használjuk három napnál tovább. Túlzott használatuk visszaüthet: az orr ismételt és gyakori bedugulásához vezethet.
A köhögés csillapítására próbáljuk ki a köhögés ellni cukorkákat vagy szirupokat. Olyan termékeket keressen, amelyek köhögéscsillapító hatásúak, mint a dextrometorfán, a difenhidramin vagy a noscapin.
A köhögés elleni cukorkák közül sok tartalmaz helyi érzéstelenítő hatású vegyületet, ami egy kissé elzsibbasztja a torkot, ezáltal csökkentve a köhögési ingert.
A mentolos vagy kámforos kenőcsöket enyhítő, hűsítő hatása oldja az orrdugulást és könnyítheti a légzést, különösen lefekvéskor. Kenje a kenőcsöt a mellére, takarózzon jól be és jól fogunk aludni.


Ne terjesszük a kórokozóinkat! Amikor köhögnünk kell, köhögjünk, amikor ki kell fújnunk az orrát, fújja ki, de zsebkendőbe (legjobb, ha papír zsebkendőbe) köhögjünk és tüsszögjünk, ahelyett hogy a kórokozókat szabadjára engednénk a környezetében. Használat után azonnal dobjuk ki a papír zsebkendőt és mossunk kezet. Egészséges barátaink és családtagjaink, akik nem szeretnének megbetegedni, értékelni fogják ez irányú erőfeszítéseinket.


Gyógynövények és –teák 

Bizonyos gyógynövények és a belőlük készült teák olyan különleges összetevőket tartalmaznak, amelyek a megfázás természetes ellenszere.



A kanadai aranygyökér és a kasvirág. A megfázás legelején ajánlott leginkább a kanadai aranygyökér- és a kasvirágkapszulák.Az aranygyökér fokozza a szervezet védekezőképességét és erősíti az orr, a száj és a torok beteg nyálkahártyáit. Emellett segíti a máj működését is. A kasvirág tisztítja a vért és a nyirokcsomókat, segíti a fertőzés elleni antitestek keringését és elősegíti a mérgező anyagok eltávolítását. Szedjünk mindegyikből két hétig napi két kapszulát.

Fokhagyma. Ennek az ismert növénynek antibiotikus hatása van. Elpusztítja a kórokozókat és a tüneteket gyorsabban elmulasztja. Naponta háromszor két-három olajmentes fokhagymakapszulát érdemes fogyasztani, ha nem szeretnénk kellemetlen leheletet.

A gyógyteák ugyanilyen hatásosak lehetnek:

Édesgyökértea. Ennek a teának fájdalomcsillapító hatása van, enyhíti a sajgó torok okozta panaszokat és egyben köhögéscsillapító. Igyuk naponta.

Más teák. Jól fogunk aludni, ha este megiszunk egy bögre komló- vagy macskagyökérteát, vagy valamilyen nyugtató hatású gyógyteakeverékből készült főzetet. Ezeknek természetes nyugtató hatásuk van. Még jobb az eredmény, ha adunk hozzá egy kiskanálnyi mézet, ami szénhidráttartalma révén altató hatású.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi