Bútorfényezők és Fémtisztisztítók - Csak Természeteset!


A bútorfényezők és fémtisztítók megvédik és szebbé teszik a fafelületeket és a fémtárgyakat. Ám a ragyogó eredményeiket olyan illékony anyagoknak köszönhetik, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségünkre.


A kereskedelemben kapható bútor- és padlófényező szerekben gyakran fenol van, amely a levegővel érintkezve kemény, csillogó bevonattá szilárdul – viszont használata után még napokig irritáló gázokat bocsáthat ki. A fenol egyes emberek bőrét izgatja, és a fenolérzékeny személyeknél a vegyszer hatására gyengeség, verejtékezés, fejfájás és depresszió is kialakulhat. Ha a szervezetbe a tüdőn vagy a bőrön át nagyobb mennyiségű fenol jut, az – bár csak ritkán – károsíthatja a májat, az agyat vagy a vesét is. Egyes állatkísérletekben a fenol rákkeltőnek bizonyult.


Biztonságos ragyogás

A káros hatások elkerülése érdekében a fafelületek szépítéséhez a fenol alapú termékek helyett próbáljuk ki az alábbi házi készítmények valamelyikét.

Keverjünk össze ½ teáskanál olívaolajat ¼ csésze ecettel; vagy
2-3 csésze növényi olajat 1 rész citromlével.

Ha mégis szívesebben használunk készen kapható bútorfényezőt, vásároljunk folyékony, palackban vagy pumpás flakonban árult készítményt, és azt puha ronggyal vigyük fel a fafelületre. (E termékek olcsóbbak és kevésbé ártalmasak, mint a sprayk.) Csak kevés bútorfényt használjunk, és közben viseljünk gumikesztyűt. A kő- és kerámiapadlók tisztításához ¼ csésze folyékony tisztítószert és ¼ csésze citromlevet keverjünk el 7-8 liter meleg vízben. A felületek tisztítás után egy tiszta rongy vagy portörlő segítségével felvitt kevés ásványi olajjal tehetők fényesebbé.

Ha a víz foltot hagy a fán, azt só és növényi olaj fele-fele arányú keverékével távolíthatjuk el: vigyük fel a foltra, hagyjuk egy percig rajta, majd töröljük le. Az is segít, ha fogkrémmel átdörzsöljük, majd neves ronggyal letöröljük. A rozsdafoltokat két rész só és egy rész citromlé keverékével távolíthatjuk el, majd dörzsöljük szárazra a kezelt felületet.


Rezesbanda

A fémtisztító szerek különösen mérgező összetevőket tartalmaznak: ammóniát, etil-alkoholt, kőolajpárlatokat és ként. Használatukkor főként a bőr és a szem van veszélyben (a gyártók gumikesztyű viselését javasolják). Az alábbi szerekkel – és némi dörzsöléssel – azonban ugyanolyan jó eredmények érhetők el.

Alumínium- és krómtárgyakat tisztítsunk ecetbe mártott puha ronggyal (üvegre került makacs foltok ellen is jó).
Sárgarézhez vigyünk fel egyenlő mennyiségű lisztből, sóból és ecetből készült pasztát, hagyjuk 15 percig rajta, dörzsöljük át, öblítsük le, és szárítsuk meg.
Vörösréz: ugyanúgy, mint a sárgaréznél, de a pasztába ne tegyünk lisztet.
Az ezüst- és rozsdamentes acéltárgyat vízből és szódabikarbónából készült pasztával dörzsöljük be, majd áztassuk pár percre sós vizes fürdőbe. Öblítsük le tiszta vízzel és szárítsuk meg. A sötét foltokat dörzsöljük át kevés fogkrémmel, öblítsük le meleg vízzel, és törüljük szárazra.


Amit a címke elárul

A bútorfényezők és a fémtisztítók címkéje nem feltétlenül hívja fel a figyelmet a termékben lévő mérgező vagy irritáló anyagokra. Csak akkor kell a gyártónak figyelmeztető jelzést elhelyeznie a terméken, ha az azonnali egészségkárosító hatású, vagy ha lenyelve halált okozhat.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi