Csak Csínján a Mesterséges Édesítőszerekkel!

A mesterséges édesítőszerek a modern kutatólaboratóriumokban kifejlesztett vegyületek, amelyek rendkívül édesek, de igen kevés energiát tartalmaznak, esetenként kalóriaértékük nulla. Az Európai Unióban, így Magyarországon is, jelenleg nyolcféle mesterséges édesítőszer alkalmazása engedélyezett az élelmiszerekhez. Minden édesítőszer csak ahhoz az élelmiszerhez adható hozzá, amelyet az előírás az adott édesítőnél felsorol. A felhasználási szintek is szabályozottak.

Az engedélyezett édesítőszerek édesítő hatása nagyon különböző, az aszpartám 180-200-szor, az aceszulfám-K mintegy 200-szor, az aszpartám-aceszulfám só 350-szer, a ciklamát 50-szer, a neoheszperidin 1800-szor, a szacharin kb. 400-szor a szukralóz 600-szor, a taumatin 3000-szer édesebb, mint a cukor. A legtöbb engedélyezett mesterséges édesítőszer az élelmiszerek széles körében alkalmazható, csak a ciklamát és a taumatin használata korlátozódik néhány élelmiszercsoportra.

Íz és sokoldalúság szempontjából minden édesítőszernek vannak erős és gyengepontjai. A szacharin nem drága, viszont keserű utóíze van. Az aszpartámnak nincsen utóíze, de hő vagy bizonyos savak hatására elveszíti édes ízét. Az aceszulfám-K, amit sokféle termék édesítésére használnak, sütéshez és főzéshez is használható. A ciklamát olcsó, de nem elég stabil, a taumatin nagyon drága.


Előnyök: valódi vagy mesterséges?

A mesterséges édesítőszerek lehetővé teszik a cukorbetegeknek az üdítők, cukorkák, sőt a fagylalt élvezetét is anélkül, hogy cukrot fogyasztanának. Ez előny, bár nem mindig szükséges, hiszen a legtöbb cukorbeteg fogyaszthat, egy kevés cukrot. Az édesítőszerek a testsúlycsökkentés terén sem képesek csodát tenni, bár az elmúlt 15 évben alkalmazásuk széles körben elterjedt. A tanulmányok többsége szerint a dietetikusok nem tapasztaltak nagyobb mértékű testsúkycsökkenést a mesterséges édesítők használatának következtében, talán mert a mesterségesen édesített élelmiszereknek gyakran magas a zsírtartalmuk. A mesterséges édesítőszerek előnye a cukorral szemben, hogy nem okoznak fogszuvasodást.


Kapcsolat a rákkal

A mesterséges édesítőszerek esetleges rákkeltő hatásával kapcsolatban számos aggály merült fel. Az aszpartámról kezdetben úgy vélték, agytumort okozhat, azonban számos tanulmány bizonyította, hogy ez alaptalan feltételezés volt. Bár patkányoknál a szacharin és a ciklamát együttesen adagolva nagy dózisban rákot okozott, a legújabb kutatások szerint az embernél – a korábbi félelmekkel ellentétben – valószínűleg egyik sem rákkeltő, és nem növeli a hólyagrák kockázatát, mint azt korábban hitték. A többi édesítőszer esetén széleskörűen bizonyítást nyert, hogy biztonságosak ebből a szempontból.


Óvatosan az édesítőszerekkel!

A mesterséges édesítőszerek – különösen az aszpartám – nem mindenkinek jók. Az aszpartán nem biztonságok a fenilketonuria nevű genetikai rendellenességben szenvedők számára, mert ők nem tudják lebontani az édesítő egyik fő alkotóelemét, a fenil-alainin nevű aminosvat. Egyes tanulmányok felhívják a figyelmet az aszpartám káros hatására epilepsziás gyermekeknél. Egyébként egészséges emberek is fejfájást kaphatnak az aszpartámtól. Ha ezt tapasztaljuk, két héten át nem használjuk, hogy kiderüljön, elmaradnak-e a fejfájások.

A fenti óvintézkedések betartása esetén a mesterséges édesítőszerek meglehetősen biztonságosak, ha nem túl nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. Testsúly-kilogrammonként 40 mg aszpartám napi bevitele elfogadható. (A diétás üdítők többsége 100 ml-enként 35-40 mg-ot tartalmaz.)

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi