A Kinesio Tape Terápia ¨C Tapaszkezelés Ázsiából

Az idei EB bajnokságon nagy ámulatot keltett, mikor Balotelli olasz focista a németek elleni meccsen lőtt gólja után levette a mezét, és látni engedte a hátán lévő furcsa kék színű szalagokat. Sok ember ekkor látott először ilyen kinesio tapaszokat, pedig a kinesio tape terápia Ázsiában már régóta használt gyógymód. 


Elsősorban ízületi és izomfájdalmakra, meghúzódott, megrándult, elgyengült izmok támogatására alkalmazzák. Emellett a kinesio tape korrekciós hatással is bír, javítja a nyirok- és vérkeringést,csökkenti a fájdalomérzetet, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

A kinesio tape először a hetvenes években jelent meg, Dr. Kenzo Kase japán csontkovács és csapatáhóz kötődik a kifejlesztése. A kinesio tape működésének alapja a test önregeneráló mechanizmusa; hatékonysága abból áll, hogy javítja a nyirok- és vérkeringést, és az idegrendszer aktivitását is fokozza. A „kinesio” szó görög eredetű, mozgást jelent.  Izmaink azonban nemcsak testünk mozgatásában játszanak szerepet, irányítják az érhálózatot a nyirokáramlást, és a testhőmérsékletet is szabályozzák. Az izmok és ízületek bármilyen jellegű hibás működése tehát a legkülönfélébb egészségügyi probléma okozója lehet.

A kinesio tape, más néven kinezio tapasz, vagy kineziológiai szalag egy nagy rugalmasságú textilanyag, mely polimerszálakat tartalmaz. Ezek a polimerszálak biztosítják a kinesio tape flexibilitását. A polimerek köré pamutszálak fonódnak, melyek erős szerkezetet adnak a kinesio tape-nek. A kinesio tape hátoldalán orvosi ragasztóanyag található melynek különleges, hullámos alakú felhelyezésének köszönhetően a kinesio tape rendkívül jól tapad.


A kinesio tape működéséről pár szóban. A kinesio tape kialakítása a bőr tulajdonságaihoz hasonlít, mind rugalmasságban, mint vastagságban. A kinesio tape-et a fájó izomra, ízületre kell helyezni, úgy, hogy a kinesio tape vonala kövesse az izom vonalát. Az adott bőrfelületet megnyújtjuk, és így helyezzük fel a kifeszítetlen tapaszt. Mikor az adott testrészt alapállapotba helyezzük vissza a bőr összehúzódik, a kinesio tape „redőződni kezd” a hossz különbség miatt. Ezzel felemeli a bőrfelületet, növelve ezzel az interscitiális (szövetközti) teret az izom és a bőr között. Ezzel segít elvezetni a felgyülemlett nyirokfolyadékot, javítja a vérkeringést, és csökkenti a nyomást a fájó területen, s így a fájdalmat is enyhíti. A kinesio tape stimulálja a bőrreceptorokat, melyek  folyamatosan jeleket küldenek az agyba, így az jobban koncentrál az adott területre. A kinesio tape felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. A kinesio tape a kezelés típusától függően 3-5 napig viselhető, majd egy-két nap szünet után újra felhelyezhető. Ez a pár nap azért szükséges, mert egy idő után a szervezetünk megszokja a kinesio tape fennlétét,  és a bőrreceptorok már nem jönnek kellőképp ingerületbe.

A kinesio tape jótékony hatásait ma már nem csak az élsportolók élvezhetik, A kinesio taping terápiát egyre gyakrabban alkalmazzák a mozgásszervi problémák kezelésének részeként.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi