Figyeljünk a Kánikulára!

A nyár sokak számára a kerti mulatságok és a strandon töltött hétvégék évszaka. Nem árt azonban, ha védjük bőrünket a naptól, hogy jó egészségben élvezhessük a nyár adta lehetőségeket.


Óvatosan napozzunk

A napon akkor is leéghetünk, ha nincs túl nagy forróság. Bár súlyos esetben a bőr felhólyagosodik, a leégés általában nem számít veszélyes égési sérülésnek. A többszöri leégés ugyanakkor sok év távlatában növelheti a bőrrák kockázatát.


Együnk, igyunk és hűtsük magunkat

A rendkívüli hő és magas páratartalom túlterhelheti a szervezetet, különösen, ha túlhajszoljuk magunkat. Íme néhány óvintézkedés.

Igyunk sokat. Akkor is, ha nem érzünk szomjúságot, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. A legjobb ital ilyenkor a víz. Kerüljük az alkoholt és a koffeint, mindkettő vízhajtó, és a megnövelt vizeletmennyiséggel folyadékot von ki a szervezetből.

Együnk könnyű ételeket. A könnyű, hideg ételek, pl. a saláták a legjobbak. A lehető legkevesebbet használjuk a sütőt. Az izzadással elvesztett sót és ásványi anyagokat enyhén megsózott ételekkel és ásványvízzel pótoljuk – sótabletta használata azonban nem ajánlott.

Az idősebbek, a gyermekek, a túlsúlyosak, a cukorbetegek, az alacsony vérnyomásúak
és a szívbetegek legyenek különösen óvatosak, amikor magasra szökik a hőmérő higanyszála.

Kerüljük a túlterhelést. Testmozgás közben rendszeresen iktassunk be szüneteket. Ha feltétlenül a szabadban akarunk mozogni, akkor kora reggel vagy estefelé menjünk ki, és maradjunk az árnyékban.

Viseljünk könnyű, bő ruházatot. A világos színű, természetes anyagokból – különösen pamutból – készült ruhát a legalkalmasabbak. A baseballsapka vagy a szalmakalap a szemet is védi az erős napfénytől, és árnyékot biztosít az arcnak.

Hűtsünk. Ha van légkondicionálónk, akkor használjuk.


Kánikulai tünetrendező

Az izzadás és a kipirulás része a szervezet természetes hűtési mechanizmusának. Ugyanakkor vannak jelek, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a hőség árt szervezetünknek. Figyeljünk az alábbiakra.

Hőkiütés. Foltokban megjelenő viszkető piros pöttyök. Az izzadás csökkentésével és bő, könnyű ruha viselésével elkerülhető.


Hő okozta izomgörcs. Amikor izzadunk, az izmok ásványi anyagokat és sót veszítenek, következésképpen hajlamosabbak a fájdalmas görcsökre.

Napszúrás. Tünetei az erős izzadás, szédülés, fejfájás, hányinger és néha eszméletvesztés

Hőguta. A testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 40 C-ot. Az izzadás alábbhagy vagy teljesen leáll, a bőr forró és száraz. Az érintett zavarttá válik, sőt eszméletét vesztheti, Fektessük le hűvös helyen, hívjunk mentőt, és nedves szivaccsal és ventilátorral próbáljuk hűteni.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi