Fagyformálta Mestermű - Atkári Talajképződmény

Valóságos műremeknek hat az a különleges geológiai képződmény, amelyen alkotója, a Természet, több tízezer évig „dolgozott”. A Heves megyei Atkár határában felhalmozódott színes, másfél méter vastag talaj világviszonylatban is valódi ritkaság. Az atkári periglaciális képződmény a földtörténet negyedidőszakában, a pleisztocén-ben gyülemlett fel ezen a vidéken.


A különböző színű rétegek a környezet változásairól mesélnek – mutatja Berényi Üveges Judit talajtani szakértő. – Van itt helyben kialakult tengerparti üledék, mész, homok. A képződmény jó része agyagos hegylábi hordalék, amely a Mátra és a Bükk déli részén jellemző, s a csúcsok felől mosódott le a völgyekbe, síkságokra. Évtízezredek alatt rakódtak egymásra a rétegek, ám a jégkorszakok közreműködése kellett ahhoz, hogy ezt a mai formát láthassuk.” Az eljegesedési periódusokban ugyanis az állatok által addig is át- meg átfúrt talaj több ízben is megfagyott, kiolvadt, és helyenként elcsúszott, elfolyt. Ezzel magyarázható tehát a képződmény hullámos mintája.

Több tízezer év nyomait látjuk a világszerte igazi ritkaságnak számító
atkári periglaciális képződményen
A negyven éve föllelt geológiai érdekesség kutatásának és megtekintésének egyelőre a szagok szabtak határt: három évtizede a település kommunális hulladékát alig néhány méterre rakják le. Ám októberben lejár a szemétlerakó működési engedélye, s bízni lehet abban, hogy a közeljövőben végre méltó környezetben csodálhatjuk meg ezt a geológiai ritkaságot.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi