Arthur Király Története


Arthur királyról elsőként egy X. századi walesi költemény tesz említést, de  népszerűvé Geoffrey of Monmouth révén vált a XII. században. A legendát később különböző elemekkel bővítették – Chrétien de Troyes a lovagi szerelemmel, Robert de Boron a Szent Grál-kehellyel –, és végül Thomas Malory foglaltra egységbe a történetet.



Malory Arthurja hősi hagyományok követője, aki túlerővel szemben küzd a királyi cím megszerzéséért. Az ifjú, Merlin varázsló neveltje, bebizonyítja, hogy ő a trón igazi örököse: kihúzza a sziklából a kardot, amire senki más nem képes. Amint megszilárdítja birodalmát, a Tó Hölgyétől megkapja az Excaliburt, a varázskardot. Aztán feleségül veszi Lady Guennuerát, a hozomány részeként övé lesz a Kerek Asztal, és megalakítja udvarát Camelotban.

Merlin
A lovagok hősiességét számos feladat teszi próbára, a legnagyobb a Szent Grál keresése. Arthur bukását végül valamennyi közül a legkiválóbb lovag, Sir Lancelot Lady Guennuera iránti szerelme okozza. Az egyetértés megbomlik, Mordred, a király unokaöccse kísérletet tesz a hatalom megszerzésére. Arthur és Mordred a camlani csatában csapnak össze, ahol mindketten elpusztulnak – és velük együtt a cameloti királyság is.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi