Automatikus Mézkinyerő Kaptár - Hogy a Méhek Nyugton Lehessenek

Stuart és Cedar Anderson, akik egy ausztrál apa-fia méhész brigád, ezen zseniális találmányával, a méhek a Föld minden pontjain adhatják a megkönnyebbülés kollektív jeleit. A Flow Hive (durva szabadfordításban csapolható kaptár) a méhészek számára lehetővé teszi, hogy úgy csapolják le a mézet, hogy közben nem zavarják a méheket odabent a kaptárban.


Az ügyes találmány úgy működik, hogy a méhek számára biztosít egy olyan lépet, melyben az alkotó cellák falai csak részlegesen vannak készen.  Miután a méhek megtöltötték a cellákat mézzel, és viasszal lezárták azokat, a méhész a másik oldalon meg tudja nyitni a lépet, ezzel biztosítva azt, hogy a méz anélkül folyhasson ki, hogy a méhek akár egy pillanatra is meg lettek volna zavarva. A méheknek ezek után csak annyi a dolguk, hogy ismét felnyitják a cellákat, hogy újratöltsék mézzel.

A méhek körében a világon mindenhol egyre elterjedtebb az ún. CCD (colony collapse disorder - kolónia összeomlásos rendellenesség), ez többek között azért aggályos, mert a méhek létfontosságúak különböző haszonnövények beporzásához, és nélkülük méz sem lenne. Remélhetőleg ez az újfajta méznyerési eljárás, segíti majd őket a regenerálódásban, azáltal hogy megkíméli őket az méhész behatásaitól.








Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi