2014. január 13., hétfő

Az Irigység Két Arca

Az irigység mindenki által jól ismert érzés, amelyet általában negatív tulajdonságjegyként tartanak számon. Ám az irigységnek nem csak árnyoldalai vannak.

Az irigység általában heves érzelmeket hoz a felszínre. Ha belelapozunk a Bibliába vagy a bölcsek könyveibe, mindenütt ugyanazt olvashatjuk: az irigység rossz vért szül – mindig elítélendő jellemvonásaként kerül szóba. A katolikus tanítás szerint a hét főbűn egyike.

Az irigység olyan érzés, amelyről senki nem akar igazán tudomást venni, noha mindannyian jól ismerjük – vagy azért, mert árad felénk, vagy azért, mert bennünket rág belülről, hiszen ez egy nagyon is emberi dolog.

„Noha az emberek még soha nem éltek olyan jól, mint manapság, a modern társadalomban több az irigység, mint valaha. Különösen Svédországban, Németországban és Ausztriába panaszkodnak arra, hogy az emberek közti eluralkodott az irigység jelensége” – állapította meg Reinhold Würth vállalkozáskutatási szakértő, a Karlsruhei Egyetem professzora.

Egy kaliforniai terapeuta ezt gondolja az irigységről: „Az emberekben soha nem volt még olyan erősen jelen az irigység, mint napjainkban. Unokáink pedig még nálunk is irigyebbek lesznek.” Mivel tehát ez a jelenség igen időszerű probléma, intenzív kutatásokat kezdtek emberi gyarlóságunk eme árnyoldalának vizsgálatára, és meglepő eredményre jutottak: az irigység elítélendő vonásai mellett felfedezték annak jó oldalát is.

Az irigység elvezet a sikerhez?

Leo Montade trieri pszichológusprofesszor különbséget tesz a „fekete”, valamint a „fehér” irigység között. Az első nem más, mint egyszerű rosszindulat, amely elvitatja másoktól az elért eredményeket, míg a második egyre növekvő teljesítményszint elérésére sarkall, s ily módon a sikerhez vezető létrát jelentheti. Ám ezt a létrát csak fokról fokra mászhatjuk meg, és nem hagyhatunk ki lépéseket. Az első létrafok azt jelenti, el kell fogadnunk, hogy irigykedünk valakire. Utána búcsút kell mondanunk a rosszindulatnak.

Az irigység kígyó képében A művészetben 
gyakran ábrázolják az irigységet kutya,
skorpió, denevér vagy kígyó képében,
miként ezen a francia festményen is, Plelauff
kápolnájában. Az irodalomban pedig úgy
hemzsegnek az irigységükben elsárgult hősök.
A lelki energiánkat ugyanis feleslegesen tékozoljuk, ha valakitől elvitatjuk a gyorsabb autót vagy a nagyobb bankszámlát. Ha irigyelt felebarátunk valamilyen véletlen folytán össze is töri az autóját, egyre több olyan embertársunkkal kell majd megbékélnünk, akinek jobban megy a sora, mint nekünk. Hagyjuk hát, hogy sikeresek legyenek, mi pedig próbáljunk meg osztozni  sikereikben.

Ebben segítségünkre lesz egy golyótoll és egy üres papírlap. Írjuk fel, mit is irigylünk voltaképpen a versenytárunktól! Mi is az, amit el szeretnénk érni? Egy jobb állást, netán környezetünk csodálatát avagy magasabb fizetést? Ha ezzel megvagyunk, gondoljunk bele őszintén: miként érte el irigységünk alanya a sikereit? Milyen árat fizetett mindezért? Keményen megdolgozott a hivatali ranglétrán történő előremenetelért? Sokat túlórázott, esetleg kedvében járt a főnökének és elnyerte kollégái támogatását? Vajon csak az érhet el hozzá hasonló sikereket, aki hajlandó hasonlóan nagy árat fizetni érte?

Ha felkészülünk rá lelkileg, következzenek az önmagunkhoz intézett kérdések: mit akarok elérni, és mennyi idő alatt? Majd kitűzhetjük a célokat: legkésőbb az év végéig olyan mértékben szeretnék javítani a munkastílusomon, hogy fizetésemelést kérhessek a főnökömtől.  Legkésőbb őszig osztályvezetővé szeretnék előlépni, 14 hónap elteltével pedig szeretném végre megvenni álmaim autóját.

Tudatos jellemfejlesztés

A következő létrafok: mit tehetek én magam azért, hogy idejében elérjem a célomat? Mennyi pénzt tudok havonta félretenni az autóra? Hajlandó vagyok-e arra, hogy továbbképezzem magam, és mondjuk, hetente kétszer angoltanfolyamra járjak?

Van még egy soha ki nem hagyható létrafok: néha veregessük vállon magunkat – ismerjük el saját erényeinket, eredményeinket? A magabiztos ember mindig többre viszi, mint a csüggedő!

0 komment:

Megjegyzés küldése