Megfázás és Köhögés Elleni Szerek

A megfázás talán a leggyakoribb betegség. Legalább 200 olyan vírus ismert, amelyik ezt az állapotot okozhatja. Furcsa módon nem a hideg időjárást kell érte okolni. Inkább az a baj, hogy a fagyosabb évszakok idején hosszabb időt töltünk zárt helyiségekben, és ez növeli a vírusok terjedésének veszélyét. Sokan recept nélkül kapható gyógyszerekkel kezelik betegségüket.



A hideg tények

Minden engedélyezett recept nélkül kapható gyógyszernek lehetnek mellékhatásai az ajánlott adagolás mellett is, és nagyobb adagban súlyos problémákat okozhatnak. Tudnunk kell, milyen hatóanyagra van szükségünk, és tartsuk észben az alábbiakat, amikor gyógyszert veszünk.
  • Ne higgyük azt, hogy a megfázás gyógyszerektől elmúlik. Mindegy, hogy szedünk-e gyógyszert vagy sem, nagyjából ugyanannyi idő alatt (kb. egy hét) leszünk jobban. A megfázás és az influenza elleni kezelések enyhítenek bizonyos tüneteket, de a vírust nem befolyásolják. Ne kérjünk az orvostól antibiotikumot, mert ezek a szerek nem ölik meg a megfázást okozó vírusokat.
  • A legerősebb tünetet célozzuk meg, és csak a legszükségesebb mértékben szedjünk gyógyszert. Számos recept nélkül kapható gyógyszer kombinált készítmény, amely egyszerre több tünetet is enyhít, de lehet, hogy erre nincs szükség. Nátha ellen csak orrcseppet használjunk; ha nem tudunk aludni a köhögéstől, csak köptetőt; ha lázunk van és fáj minden tagunk, akkor csak fájdalomcsillapítót vegyünk be. A gyógyszereket csak akkor vegyünk be, ha érezhetően megkönnyebbülünk tőlük.
  • Ne feledjük, a legfontosabb, hogy bőségesen igyunk folyadékot és pihenjünk. Kerüljük az alkoholt és a száraz szobai levegőt – ha kell, használjunk párásítót. Végül, gyakran mossunk kezet, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését.

Gyógyszerek és természetes hatóanyagok

A recept nélkül kapható gyógyszerek az alábbi kategóriákba sorolhatók.
  • A nátha elleni szerek csökkentik az orrüregben a váladékképződést és szabaddá teszik a felső légutakat. Az orrcseppek és inhalálók gyorsabban hatnak, és kevesebb a mellékhatásuk, mint a szájon át beszedendő gyógyszereknek, de ezeket 3-4 napnál tovább nem szabad használni, mert túlzott használat esetén a dugulás visszatér. Ezek a gyógyszerek megemelhetik a vérnyomást és nyugtalanságot okozhatnak. A kockázatok csökkentése érdekében pseudoefedrin-tartalmú készítményt használjunk a fenil-propanol-amin-tartalmúak helyett, mert ez utóbbiak gyakran okoznak vérnyomás-emelkedést.
  • A köptetők segítik felköhögni a tüdőben felgyülemlett váladékot. Azonban nem mindig hatnak. A bőséges folyadékbevitel hatékonyabb lehet. Ha mégis köptetőt alkalmazunk, ne szedjünk mellé köhögéscsillapítót.
  • Az allergiaszerű tüneteket, pl. a tüsszögést vagy könnyezést csillapító antihisztaminoktól még rosszabbul érezhetjük magunkat. Bár megállítják az orrfolyást, gyakran álmosságot, szem- és szájszárazságot okoznak, és hátrányosan befolyásolják a motoros idegi működést. Emellett a váladékokat összesűríthetik, ami miatt azok nehezebben távoznak a szervezetből.
Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy egyszerű trükkök, mint a csirkehúsleves, a cink-
tabletta és a kasvirágtintúra, enyhítik a megfázás tüneteit.
Lehet, hogy megfázás esetén nincs is szükség gyógyszerre. A kutatások számos természetes anyag, pl. cink és a kasvirág hatékonyságát bizonyították a megfázás tüneteinek kezelésében. Ám arra nincs bizonyíték, hogy a C-vitamin enyhítené a megfázás tüneteit. Emellett a kutatók sok újat tudtak meg az immunrendszer működéséről. Érdekes módon, ha több emberrel érintkezünk, csökken az esélye, hogy elkapjuk a megfázást.


A köhögés kezelése

A száraz, szűnni nem akaró köhögésre használjunk dextrometorfán-tartalmú köhögéscsillapítót. Ez úgy hat, mint a kodein – az agyban gátolja a „köhögés központját” – de kevesebb a mellékhatása. Megjegyzés: az előzetes vizsgálatok szerint a dextrometorfán fejlődési rendellenességet okozhat. Ezért a terhes nők kerüljék az ilyen összetevőt tartalmazó orvosságokat.

Mi a helyzet a köhögés elleni cukorkákkal? Nem hatékonyabbak, mint a savanyú cukor. Még azoknak is nagyon gyenge a hatásuk, amelyek köhögéscsillapító hatóanyagot tartalmaznak. Ráadásul olyan aromás olajokat tartalmaznak, mint a borsmenta és az eukaliptusz, amelyek irritálhatják, a toroknyálkahártyát, vagy gyomorbántalmakat okozhatnak.


Megfázás, influenza, vagy valami más?

Mielőtt gyógyszert vennénk be, próbáljuk eldönteni, mi is a bajunk. Az alábbi megfázásos és influenzás tünetek némileg egymástól, és mindkét betegségnek sajátos tünetei vannak; ezeket csillaggal (*) jelöltük. A megfázás lassan kezdődik, kb. egy hétig tart. Az influenza hirtelen jön, két hétig vagy tovább tart. Mindkét betegség további fertőzésekhez vezethet, pl. orrmelléküreg-gyulladáshoz (jelei: tartós orrdugulás, fájdalmas orrmelléküregek) és hörghuruthoz (sárgás köpettel járó, mélyről jövő köhögés).

MegfázásInfluenza
Orrdugulás gyakori* kevésbé gyakori
Tüsszögés gyakori* kevésbé gyakori
Orrfolyás gyakori* kevésbé gyakori
Torokfájás gyakori* ritka
Mellkasi fájdalom   gyakori (enyhe) gyakori (súlyos is lehet)
Köhögés ritka (enyhe) gyakori* (súlyos is lehet)
Fejfájás ritka gyakori*
Izomfájdalmak gyakori (enyhe) gyakori* (súlyos is lehet)
Elesettség gyakori (enyhe) gyakori* (súlyos is lehet)
Láz ritka (alacsony) gyakran magas, 40 C-ig;
néhány napig tart
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi