Híres Hallókészülék-viselők


Hallásproblémák természetesen nemcsak az „egyszerű” hétköznapi emberek életét keserítik meg, de a híres embereket sem kímélik, legyen szó színészekről, zenészekről vagy akár korábbi amerikai elnökökről.



Az egy-egy turné során, hosszú időn keresztül érő óriási zajártalom az, aminek gyakori eredménye a zenészek nagy számban előforduló hallásromlása – mutatta ki egy hangszeresek és énekesek körében végzett tanulmány. Nem meglepő tehát, ha egyes internetes források szerint Cher, Bono a U2-ból, Ozzy Osbourne, Phil Collins, Sting, Eric Clapton vagy Pete Townshend, a The Who énekes-gitárosa is ezzel a problémával küzd, bár különböző okok miatt.

Állandó halláspanaszokkal élnek a népszerű Dallas sorozat sztárjai, a Bobbyt játszó Patrick Duffy és a Lucyt alakító Charlene Tilton is. Úgy látszik, hogy a hallásproblémák a Ewingokat sem kerülik el. Érdekesség, hogy Patrick Duffy az Amplifon egyik amerikai vállalata (Miracle-Ear) televíziós reklámjainak az állandó szereplője. Bátran bíztat a hallókészülékek használatára, saját példáját említve. Többször beszél arról, hogy bizony neki is először a hiúságát kellett legyőznie ahhoz, hogy megtapasztalja azt, hogy mennyivel jobb újra jól hallani, és így aktív életet élni.

Jodie Foster, az A bárányok hallgatnak című film főszerepében nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott, napjainkban pedig büszkén viseli a hallójárati készülékét, gyakran a frizuráját is úgy alakítja, hogy az igazán figyelmes szemek észrevehessék apró „ékszerét”. Több helyen említik továbbá a leghíresebb hallókészülék-viselő színészek között Barbra Streisand és Sylvester Stallone nevét is.

Az egykori amerikai elnökök közül hallókészüléket viselt Ronald Reagan, és ma is azzal él a jelenlegi külügyminiszter, Hillary Clinton férje, Bill Clinton is. Amikor Reagan elnök készülékviselése nagy nyilvánosságot kapott, ugrásszerűen megnőtt a kereslet a hallókészülékek iránt az USA-ban, az iparáf alig tudta teljesíteni a beérkező igényeket.

Hazánkban is sok híres ember – színész, zenész, politikus, közéleti személyiség – hord hallókészüléket napjainkban is. Vajon kinek kellene felvállalnia itthon is az eszköz viselését, hogy hasonló hatást váltson ki a hallásproblémákkal élőkből, mint az Egyesült Államok korábbi elnökének esete?
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi