A Nyilvános Illemhelyek Igazi Veszélyei

Ha menni kell, hát menni kell – még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nyilvános illemhelyet kell felkeresnünk. Sokak – főként a nők – számára ilyenkor az jelenti a fő gondot, hogy elkerüljék az érintkezést a rettegett vécéülőkével, amelyen minden bizonnyal csak úgy hemzsegnek a kórokozók.


Ám az ülőke miatt kell a legkevésbé aggódnunk; ráülve nem kaphatunk szifiliszt, TBC-t vagy HIV fertőzést. Sőt még a nemi szervek herpeszét sem valószínű, hogy ily módon elkaphatnánk.
Az igazi veszélyek azután leselkednek ránk, hogy kiléptünk a fülkéből, de még nem hagytuk el az illemhelyet. Megmostuk a kezünket? És vajon az előttünk ott járó?


Mikrobaszoba

Számos betegség kórokozója a széklettel terjed. Ha olyan felülethez érünk hozzá, amelyet egy ilyen betegséggel fertőzött széklete szennyezett be, majd a szánkhoz nyúlunk vagy ételt fogunk a kezünkbe, a következő fertőzéseket kockáztatjuk: kólibaktérium, hepatitis A (járványos májgyulladás), shigellosis (amelynek tünetei a hepatitis A-éhoz hasonlók, de hasmenéssel is jár) és giardiasis, azaz egy parazitafertőzés, amelynek tünetei hasmenés, hasgörcsök és émelygés.

Az illemhelyi kórokozók ellen tehát nem az eldobható vécéülőket-takaró jelenti a legjobb védelmet, hanem a jó öreg szappan és a víz. A vécé használata után mindig mossunk kezet, emellett az illemhelyen igyekezzünk a minimálisra korlátozni bárminek a megérintését. Manapság egyre több az automata öblítésű vécé, a mosdókban pedig automatikusan folyni kezd a víz, ha a csap alá tesszük a kezünket.


Mosdatlanság

Az emberek sajnos korántsem mosnak olyan gyakran kezet, mint kellene. Öt európai nagyvárosban vizsgálták a nyilvános férfi- és női illemhelyek mosdóinak használatát. Mindenütt volt kitéve szappan és papírtörülköző. A kutatók a következőket állapították meg.

  • A vizsgált több mint 6000 férfi és nő csaknem egyharmada egyáltalán nem mosott kezet a vécé használata után.
  • A „legpiszkosabb kezű” emberek a New York-i Pennsylvania pályaudvar mosdóját látogatták: itt csak a használók 60%-a mosott kezet.
  • Összességében a nők 74%-a, a férfiaknak viszont csupán 61%-a mosott kezet. A legnagyobb különbséget Atlantában figyelték meg, ahol a helyi csapat egyik baseballmérkőzésén a női nézők 89%-a mosott kezet, míg a férfiaknál ugyanez az arány csak 46% volt.

A lényeg tehát az, hogy mindig mossunk kezet. A biztonság kedvéért pedig védjük magunkat a kevésbé higiénikus embertársaink terjesztette kórokozóktól: használjunk papírtörülközőt a csap kinyitásához, mossuk meg a kezünket, majd egy tiszta papírtörülközővel zárjuk el a csapot, és az illemhelyről kimenet a kilincset is így fogjuk meg.


A helyes kézmosás

Nem kell az egész délutánt a mosdónál töltenünk ahhoz, hogy alapos munkát végezzünk, 10-15 másodperc is elég ahhoz, hogy a szennyeződések java részét lemossunk a kezünkről. Miután beszappanoztuk a kezünket, erőteljesen dörgöljük át a két kézfej minden részét – az ujjak között is. Végül öblítsük le a szappant a csap alatt.



Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi