Ezért mutat pirosat, sárgát és zöldet a közlekedési lámpa

Az emberi civilizáció hihetetlen ütemben fejlődik, és napjainkban a technológiai fejlődés határoz meg számos területet. A közlekedési infrastruktúra is ezen területek közé tartozik, ahol a technológiai fejlődés létfontosságú szerepet játszik. A közlekedési lámpák, amelyek a mindennapi életünk elengedhetetlen részei, a technológia és az emberi kreativitás remek példái. De vajon  miért éppen piros, sárga és zöld a színe? Miért ezek a színek jelzik a megállást, a készenléti állapotot és a menetet?


Megvizsgáljuk, hogy miként fejlődött ki a közlekedési lámpák színrendszere, és hogy milyen logika áll mögötte. Hogy jobban megértsük a jelenséget, először ismerkedjünk meg a közlekedési lámpák történetével és annak megjelenésével Magyarországon, majd ezt követően merüljünk el a színek jelentésében és használatának okában.

Első közlekedési lámpák Magyarországon

A közlekedési lámpák története Magyarországon a 20. század elejére nyúlik vissza. Az első, ismert közlekedési lámpát 1926. december 23-án helyezték üzembe Budapesten, a Nagykörút és a Király utca kereszteződésében. Ez a lámpa még nem rendelkezett a ma ismert színekkel, csupán piros és zöld színű jeleket adott. A piros jelentette a megállást, míg a zöld a haladást engedélyezte. A sárga szín, amely a mai közlekedési lámpákban a készültséget és a figyelmet jelzi, később, a 20. század közepén jelent meg a magyar közlekedési lámpákban.


Az első közlekedési lámpák még kézi vezérlésűek voltak, és a rendőrség felügyelte működésüket. A lámpák technológiai fejlődése során a kézi vezérlésről automatikus vezérlésre váltottak, majd bevezették az időzített működést, amely lehetővé tette, hogy a lámpák a nap bármely szakában működjenek anélkül, hogy emberi beavatkozásra lenne szükség.

Mi a története a színeknek?

A közlekedési lámpák színeinek története az 1840-es évekre nyúlik vissza, amikor a brit vasutak zászlós, lámpás és szemaforos jelzőrendszert vezettek be, ahol a piros a veszélyt, a fehér a biztonságot, a zöld pedig az óvatos haladást jelezte. A korai iparosításból merítettek ihletet, ahol a gyári gépek piros színnel jelezték, hogy a berendezés ki van kapcsolva, zölddel pedig azt, hogy be van kapcsolva.

Később a vasúttársaságok a pirosat a megállásra, a fehéret az indulásra, a zöldet pedig az óvatosságra használták. A vasúti kalauzok azonban néhány problémába ütköztek a fehér színnel, ezért áttértek a sárgára, amelynek rövidebb a hullámhossza, mint a pirosnak, de hosszabb, mint a zöldnek, így közepes távolságból is láthatóvá válik. Ez azt jelenti, hogy a piros a legtávolabbi, a sárga a középső, a zöld pedig a legkisebb távolságban látható - ez hasznos előzetes figyelmeztetés a lassítás vagy megállás szükségességére.

Hogyan működnek a közlekedési lámpák?

A közlekedési lámpák működése rendkívül fontos a biztonságos közlekedés szempontjából. A legtöbb közlekedési lámpa ma már digitális vezérlésű, amely lehetővé teszi a pontos időzítést és a forgalomhoz való alkalmazkodást. A közlekedési lámpák rendszerint a következő ciklusban működnek: piros, sárga, zöld, majd ismét piros.

A piros szín jelzi a járművek számára, hogy meg kell állniuk. A sárga szín a piros szín előtti figyelmeztetést adja, hogy hamarosan meg kell állni, vagy a zöld szín után, hogy hamarosan újra zöld lesz. A zöld szín jelzi, hogy a járművek továbbhaladhatnak.

Bár a legtöbb jelzőlámpa hasonlóan néz ki, gyakran nagyon különböző módon működnek. A leggyakoribb közlekedési lámpák egyszerű időzítőkkel működnek. Az adott kereszteződés forgalmától függően a közlekedési lámpa rendszeres időközönként zöld, sárga és piros színnel váltakozik, hogy biztosítsa a forgalom egyenletes áramlását minden irányban a kereszteződésen keresztül. 

Léteznek dinamikus vezérlőrendszerek is, amelyek érzékelőkkel ismerik fel a járművek jelenlétét, és ennek megfelelően állítják be a lámpák időzítését. Ezek a rendszerek segíthetnek a torlódások csökkentésében és a forgalomáramlás javításában azáltal, hogy elsőbbséget biztosítanak a legforgalmasabb utaknak és kereszteződéseknek. Egyes közlekedési lámpák kamerákat is használnak a forgalom megfigyelésére és a szabálysértések, például a piros lámpán való áthaladás vagy a kereszteződés elzárásának észlelésére. Ezen kamerák által rögzített felvételek felhasználhatók bírságok vagy büntetések kiszabására a szabályokat megszegő járművezetőkre.

Ki találta fel az első közlekedési lámpát?

Az első közlekedési lámpát John Peake Knight, egy londoni vasúti jelzőmérnök találta fel 1868-ban. Az első közlekedési jelzőtáblát a londoni Parlament épülete előtt állították fel, és úgy nézett ki, mint bármelyik korabeli vasúti jelzőtábla, hullámzó jelzőkarokkal és gázzal működtetett piros-zöld lámpákkal az éjszakai használatra. Sajnos felrobbant, és megölt egy rendőrt, ami a belsőégésű motor korszakáig visszatartotta a további fejlesztéstől.

John Peake Knight terve

Az első piros és zöld fényt használó elektromos közlekedési lámpát 1912-ben találta fel egy rendőr, Lester Farnsworth Wire, a Utah állambeli Salt Lake Cityben. Wire közlekedési jelzőfénye egy magas oszlopra szerelt négyoldalú madárházra hasonlított. Egy kereszteződés közepén helyezték el, és trolibusz-felsővezetékek táplálták. A rendőrnek kézzel kellett kapcsolnia a lámpák irányát.

Az "első elektromos közlekedési lámpa" elismerése azonban általában James Hoge nevéhez fűződik. Az ő tervén alapuló rendszert 1914. augusztus 5-én állították üzembe Clevelandben. Hoge 1918-ban szabadalmat kapott a rendszerre.

1917-ben William Ghiglieri szabadalmaztatta az első olyan közlekedési jelzőlámpát, amely piros és zöld lámpákkal rendelkezett, kézi és automatikus kivitelben egyaránt.


A közlekedési lámpák és a színek használata nem csak egy történelmi fejlődés eredménye, hanem egy olyan rendszer, amelyet az emberi psziché és a biztonsági szempontok alapján alakítottak ki. A piros, sárga és zöld színek használata a közlekedési lámpáknál világszerte egységes, ami segít abban, hogy bárhol a világon könnyen értelmezhetőek és követhetőek legyenek a közlekedési szabályok. A lámpák technológiai fejlődése pedig biztosítja, hogy a közlekedési rendszer hatékonyan működjön, és biztonságos legyen a közlekedés minden résztvevője számára.

A közlekedési lámpák tehát nem csupán a technológiai innováció csodái, hanem a közlekedésbiztonsági intézkedések és a társadalmi viselkedés szabályozásának kulcselemei is. Színeik és működésük mögött rejlő történetük pedig izgalmas betekintést nyújt a technológia, a pszichológia és a közlekedésfejlesztés összefonódásába. Mindeközben, a közlekedési lámpák továbbra is nélkülözhetetlen szerepet játszanak a biztonságos és hatékony közlekedésben, mind a városokban, mind az autópályákon, világszerte.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi