5 tipikus hiba, amit egy kezdő fluid art művész elkövethet

 


A fluid art, vagyis az öntött festészet egy lenyűgöző művészeti technika, amelyet gyakran kezdők is kipróbálnak. Azonban ahhoz, hogy a végeredmény szép és élethű legyen, fontos elkerülni az olyan tipikus hibákat, amelyekkel sok kezdő fluid art művész küzd. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb hibát, amelyeket a kezdők elkövetnek fluid art alkotásaiknál. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan kerülheted el ezeket a hibákat, és hogyan hozhatsz létre csodálatos fluid art műveket, amelyek lenyűgözik majd az embereket! 
 
 

Nem fogok hazudni – azt hittem, hogy a festéköntés gyerekjáték! Most komolyan, milyen nehéz lehet akrilfestéket keverni egy csészében, majd kiönteni egy vászonra vagy egy MDF lapra? Nos, némileg tévedtem!

Ebben a cikkben megosztom veletek azokat a hibákat és szerencsétlenkedéseket, amelyeket az első festéköntési kísérleteim során elkövettem (esetleg láttam vagy hallottam, hogy mások elkövették), és megosztok néhány tippet, amelyek segítségével remélhetőleg Te jobb eredményt érsz el már az első fluid art festményed öntésekor.

Nem megfelelő terméket használsz

Talán az egyik legjellemzőbb kezdők által elkövetett hiba, hogy minden igyekezetük ellenére rossz terméket választanak a festéköntéshez. Ugyan a művészet nyilvánvalóan szubjektív, és minden művész maga dönti el, hogy milyen termékekkel dolgozik, bizonyos ajánlásokat, szabályokat mégis érdemes figyelembe venni.

Sokszor elhangzik, hogy a fluid art technikához NEM használható például az olajfesték, a tempera vagy az akvarellfesték, időről-időre mégis vannak, akik próbálkoznak. Pedig a fluid art lelke az akrilfesték.

Ez a technika az akrilfesték tulajdonságaira épít. Éppen ezért fontos megérteni, hogy a fluidarthoz vagy készre kevert fluid art festéket (pl. Printex FluidArt termékek) vagy pouring mediummal higított akrilfestéket (pl. Printex AcrylicArt) javasolt használni.



Miért jobb kezdőként készre kevert festékkel dolgozni?

Leginkább azért, mert ebben az esetben nem kell bajlódnod a megfelelő viszkozitás elérésével, ezt a gyártó megteszi helyetted. Ezáltal nagyon sok időt és pénzt is megspórolhatsz, mivel nem kell minden színt magadnak bekeverned és elrontott festék vagy festmény sem keletkezik, SŐT!! már az első alkotásod is igazi sikerélmény lehet!!!

Bonyolult/haladó fluid art technikával próbálkozol

Az akrilöntés manapság nagyon népszerű irányzat. A YouTube, az Instagram és a TikTok is tele van jobbnál jobb oktatóvideókkal, melyekből sokaknak úgy tűnhet, ezek a technikák különösebb ismeret vagy gyakorlás nélkül is könnyen kivitelezhetők. És ez részben igaz is. Egy flip-cup öntés, egy dirty pour vagy egyszerű swipe készre kevert fluidart festékkel tényleg mindenkinek sikerélmény lehet.

Azonban mielőtt tovább lépnél a haladó technikák felé, először érdemes ezeket az alaptechnikákat elsajátítani, begyakorolni. Kísérletezz, gyakorolj és naplózz: írd le mely színek működtek jól egymással, milyen sorrendben, milyen arányban dolgoztál, próbáld egy kicsit megérteni a festékek és a többi alapanyag viselkedését. Tudom, hogy csábító lehet egyből egy komolyabb, bonyolultabb képnek nekikezdeni, de légy türelmes, hagyj magadnak időt.

Túl kevés vagy túl sok festéket használsz

Az optimális festék mennyiséget kezdőként nehéz jól eltalálni. Szerencsére az interneten már erre is léteznek számoló programok: acrylic pouring paint calculator néven érdemes őket keresni. Fontos azonban tudni, hogy ezek is csak hozzávetőleges értékek, a pontos mennyiség függ például attól, hogy milyen technikával dolgozol, milyen felületet használsz, öntesz-e alapréteget, stb. Természetesen léteznek praktikák arra az esetre is, ha nem sikerült pontosan eltalálni a festék mennyiséget.

Ha túl sok festéket használtál és hagyod megszáradni a képet, akkor egyrészt hosszabb száradási időre kell számítanod, másrészt nagyvalószínűséggel a száradás során repedések fognak kialakulni a képed felületén. Ha szeretnéd ezt elkerülni, a felesleges festéket egyszerűen folyasd le a képről.

Ha viszont kevés lett a festék, akkor nem fogod tudni a teljes felületet elfedni, azaz maradnak olyan részek a festményen, ahova nem jut a festékből. Ezeknek a helyeknek a kitöltésére a már lefolyt festéket vagy a megmaradt festékeket is használhatod. Ha sehogy sem tetszik a kép, végső megoldásként még nedves állapotban egy nyelvlapoc vagy más eszköz segítségével told le a festéket róla és öntsd újra.



Rosszul használod a szilikonolajat

Először is tisztázzuk, miért használunk szilikon olajat: a szilikonolaj egy olyan segédanyag, amely a segíti, megkönnyíti a cellaképződést. Nem mindegy azonban, hogy hogyan és mennyit adagolsz belőle. Ebből az anyagból ugyanis tényleg elég csupán 2-3 apró cseppet használni egy általad választott színben és nagyon óvatosan, éppen hogy elkeverni.

Ha túl sok szilikonolajjal dolgozol, akkor a festményed a száradás alatt könnyen gödrös, göcsörtös felületűvé válhat. Ha pedig túlkevered, akkor a szép nagy cellák helyett a festményed tele lesz egészen apró cellákkal.

Nem várod meg a száradási idő végét

Egy fluid art festmény száradási ideje legalább 3hét, azaz ennyi idő kell a teljes száradásához (persze ez függ a festmény méretétől, a hőmérséklettől, a páratartalomtól, és egyéb külső tényezőktől is).

A jó hír, hogy nagyjából 2-3 napnyi száradás után már a festményed felülete megszárad, így akkortól már elkerülhetők az apró „belenyúlásos” balesetek. A festmény belső rétegei azonban továbbra is nedvesek, tehát lakkozni vagy epoxy gyantával bevonni ekkor még szigorúan tilos. Csak a már teljesen száraz festmény felületét lehet lezárni!!

+1. Útravaló gondolat

A fentiek mind egyszerű, elkerülhető akrilöntési hibák, melyeket sokan elkövetünk, függetlenül a gyakorlatunktól, tapasztalatunktól. Művésznek lenni körülbelül 20%-ban kreativitás és 80%-ban gyakorlás és hibázás! Ne csüggedj, ha nem sikerül egy kép, ha elkövetsz egy-két hibát, tanulj belőle és próbáld újra. Minél többet gyakorolsz, minél több tapasztalatot gyűjtesz, annál könnyebben tudod elkerülni ezeket a hibákat és annál jobb képeket készítesz.

Önfeledt, vidám alkotást Mindenkinek! :)

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi