A 7 legfontosabb tünet a bölcsességfog esetén, amelyre figyelni kell

 


A bölcsességfogak sok fájdalmat és kellemetlenséget okozhatnak, amikor előtörnek, de mi lehet rosszabb? A bölcsességfog gyulladás! Bár nehéz megmondani, hogy van-e gyulladt bölcsességfoga, a tünetek ismerete segíthet. Olvassa tovább, hogy megtudja a jeleket, és megnézze szüksége lesz-e fogászati beavatkozásra! 
 
 
 

 Mik a gyulladt bölcsességfog tünetei?

A bölcsességfog gyulladás árulkodó jelei hasonlóak lehetnek más állapotok jelzéseihez. Ezért fogorvosa segíthet az érintett fog diagnosztizálásában és kezelésében. Íme néhány tünet, amely a bölcsességfog gyulladására utalhat:

 

1. Lázas lesz

Ha gyulladása van, a szervezet természetesen lázzal reagál. Ez azt jelentheti, hogy a szervezet megpróbál leküzdeni valamit, ami ebben az esetben a bölcsességfog gyulladása lehet. Ezért azonnal forduljon fogorvosához, ha lázas és bölcsességfogánál fájdalmat tapasztal.

 

 

2. Állkapocs fájdalom

Bölcsességfog esetén az állkapocs vagy az arc oldalának fájdalma fordulhat elő, ha fogászati gyulladása van. Nem szabad elfelejteni, hogy az érintett bölcsességfog arcfájdalmat is okozhat. Ez azért van, mert a bölcsességfogak az arcunk oldalán helyezkednek el, így ezek a területek szintén gyulladásba kerülhetnek, amely erős fájdalommal járhat. Ebben az esetben azonnal keresse fel fogorvosát, hogy a bölcsességfog eltávolítása mielőbb megtörténhessen!

 

3. Fogfájása van

Ha állandó lüktető fájdalmat érez a bölcsességfogában, az gyulladásra utalhat. Tompa fájdalmat tapasztalhat, állandó vagy intenzív lüktetéssel a fogában. A lüktető fogfájás a gyulladt bölcsességfog egyik tünete.

 

4. Rossz lehelet vagy rossz íz van a szájában

Megfelelő szájápolást végez el nap, mint nap, de a rossz lehelet nem múlik el? Lehet, hogy azért, mert a foga vagy az ínye gyulladt. Ettől eltekintve a hirtelen rossz vagy sós íz a szájban gyulladás jelenlétére is utalhat. A sós vagy rossz íz a szájban azt jelentheti, hogy fogászati tályogja van, amely éppen kitört. Ha ez megtörténik, ne habozzon azonnal felkeresni fogorvosát.

 

5. A nyirokcsomók duzzadtak

A nyirokrendszer segít megszabadítani a szervezetet a sejthulladéktól. Ezért fertőzés esetén duzzadhatnak vagy merevek lehetnek. A bölcsességfog-fertőzés miatt gyulladt nyirokcsomók kemény csomóknak tűnhetnek a nyakán vagy az állkapcsán.

 

6. A fogai érzékenyek

Annak ellenére, hogy a fogérzékenység nem feltétlenül jelzi a fertőzött bölcsességfogat, a tünetek között lehet. Ha fogérzékenysége van más tünetekkel együtt, itt az ideje, hogy látogasson el a fogorvoshoz.

 

7. Duzzadt, fájdalmas vagy vérző íny

A bölcsességfog gyulladás átterjedhet az ínyre. Ennek eredményeként az íny vörösnek, duzzadtnak és fájó tapintásúnak tűnhet. A gennyes fogtályog is lehet az oka annak, hogy duzzadtak.

Sőt, az íny, amely könnyen vérzik evés, fogmosás vagy érintés után, szintén gyulladást jelezhet.

 

Mit tegyen?

Ha a gyulladt bölcsességfog tüneteit észleli, és nem tudja, mit tegyen, keresse fel fogorvosát. Soha ne hagyja kezeletlenül a gyulladásban lévő fogat vagy ínyt. A PureDental Fogászatán akár sürgősségi fogászati ellátásban részesítik ilyen esetekben, így Ön mielőbb időpontot kap majd, hogy gyors megoldást biztosítsanak a problémák megszüntetésére. Keresse fel rendelőjüket és kérjen időpontot az alábbi linken: sürgősségi fogászat Budapest!

 

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi