Három terület, melyben az építőkocka segíti a gyermek fejlődését

 


A gyerekeknek szánt játékokat nem csak úgy random, hasraütésszerűen találják ki a játékkészítők. Sok esetben komoly pszichológiai vizsgálatokat, kutatásokat vesznek alapul, melyek ötleteket adnak ahhoz, hogy milyen készségfejlesztő területekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a gyerekek esetében.

 

Ma már másabbak a gyerekek, mint mondjuk 500 éve... teljesen más világban élünk, ezért teljesen más készségek hiányosak és másokra is van szükségük. Egy mai gyerek mondjuk már nagyon könnyen és hamar megtanul okos telefont kezelni. Ennek hátránya, hogy a kis keze nem a ceruza irányítására, hanem a képernyő swipe-olására állt rá. Bár vannak ilyen jellegű különbségek, azért hasonlóságokat is találhatunk a gyerekeknek szánt játékok közt. 


Az építőkocka pont egy olyan játék, ami a mai gyerekek számára is ideális választás. Ha már a finommotorikus képességeknél tartottunk:

1. Fontos, hogy a gyerek azért megtanuljon finoman bánni a saját kezével, nem csak az írás, de mindennemű kézügyességet igénylő munkafolyamat, hétköznapi teendő miatt. Az építőkocka segít abban, hogy kifejlődjön az érzéke arra, hogy valamilyen tárgyat megbízhatóan rátegyen egy másik tárgy tetejére, hogy megtanulja, hogy hogyan lehet stabil alapot állítani az ilyen eszközöknek.

2. Egyebek között abban is segítenek az építőkockák, hogy a formák, színek elsajátításában előrehaladjon a gyermek. A szülők ilyen segédeszközökkel tudják a szavakat és bizonyos szókészleteket elsajátíttatni a gyerekkel.

3. A harmadik fontos terület az alkotóerő és a problémamegoldó képesség fejlesztése. A gyerekek számára lényeges megtanulni, hogy a fantázia, a kreativitás használata minden területen az egyik kulcsot jelenti a boldoguláshoz. Ahhoz, hogy maguk is képesek legyenek egy tornyot felhúzni építőkocka szett segítségével, erre mind szükségük lesz.  

 

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi