Újító Találmányok: Szögesdrót

A 20. század közepére a szögesdrót az elnyomás és a terror szimbóluma lett, pedig amikor Joseph Glidden 1873-ban feltalálta, akkor a farmereket akarta megvédeni az amerikai Vadnyugat marhapásztorai ellen.



Joseph Glidden földműves távolról sem az első, aki feltalálta és szabadalmaztatta a szögesdrótot, de ő az első, aki sikerre vitte. A 19. század elején sokféle drótkerítést találtak fel és szabadalmaztattak, még olyan is volt, ahol a megcsavart drótba tompa szögeket raktak. Az első külön szögekkel ellátott drótot az amerikai Lucien B. Smith találta fel, akinek szabadalmában (1867. június 25-én kapta meg) a drótkerítésben elhelyezett fákból álltak ki a szögek, de annak nem találni bizonyítékát, hogy valaha is gyártotta volna találmányát.

Egy hónappal később, július 23-án a szintén amerikai William Donison Hunt megkapta egy másik típusú szögesdrót szabadalmi jogait, 1868 februárjában pedig Michaele Kelly kapta meg egy gyémánt alakba hajlított szögekkel ellátott drót szabadalmát.

Joshep Glidden a találmányát népszerű-
sítő hirdetésen 1877 körül.
Ezután számos további változat következett, többek közt Henry M. Rose szögeskerítése 1873 májusában. Glidden és két barátja, Isaac Ellwood és Joseph Haish még azon a nyáron látták a Rose-féle kerítést egy vidéki vásáron kiállítva. Glidden és Haish azt gondolták, hogy tovább tudnák fejleszteni Rose találmányát, és mindketten be is adták fejlesztésük szabadalmát, Glidden októberben, Haish decemberben.

Glidden változata szerint a hegyes szögek közvetlenül a kétszáras csavart drótra vannak rátekerve, ami a ma ismert szögesdrót első prototípusa. Haish beperelte Gliddent, de elvesztette a pert, aztán 1875-ben feltalálta az „S” szögesdrótot és egy vagyont keresett vele, bár Glidden drótjának sikerét meg sem közelítette.

A szögesdrót hamar elterjedt az amerikai Középnyugat nagy síkságain, ahogy a farmerek elkezdték bekeríteni a földjeiket  a marhapásztorok hatalmas elkeseredésére, akik addig toronyiránt terelték az állatokat, ezáltal lehetetlenné téve a földművelést. Ezután pár évnyi szögesdrótháború következett, jónéhány gyilkossággal, de a küzdelem el volt döntve: a Nyugat a telepeseké és a földműveseké lett, a cowboyok ideje lejárt.

Tudtad?

Több mint 1500 különböző típusú szögesdrót létezik, ezért imádják a gyűjtők. Amerikában egyszer egy 45 cm-es darabot 65 dollárért adtak el egy aukción.

Annyi típusú szögesdrótot szabadalmaztattak, hogy a vicces nevű Jesse James még könyvet is írt róluk 1966-ban Korai amerikai szögesdrót szabadalmak (Early United States Barbed Wire Petents) címmel.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi