Újító Találmányok: Hűtőszekrény

Sok más találmányhoz hasonlóan a hűtőszekrény is egy sor korábbi találmányon alapul. Jacob Perkins találta fel, aki 1834-ben nyújtott be szabadalmi kérelmet a „jég- és hideg italok készítésére alkalmas készülékre”.

A White Mountain hűtőszekrény reklámja 1903-ból
Az ételek lehűtése évszázadokon át természetes módszerekkel, hó- és jég, illetve párolgás segítségével történt. Az emberi testet is a párolgás – az izzadás – tartja elviselhető hőmérsékleten a nagy melegben, és azt már az ókori görögök is felfedezték, hogy a nedvesen tartott cserépedényekben hűvösen tartható az étel. A párolgás hűtő hatását felismerve a skót William Cullen 1775-ben tovább lépett, és salétromos-éter csökkentett nyomás alatt történő párologtatásával fagypont közeli hőmérsékletet hozott létre.

Több mint fél évszázaddal később az amerikai Jacob Perkins volt az első ember, aki a Cullen által feljegyzett alapelveket a gyakorlatban is hasznosítva megépítette hűtőgépét. Perkins nem csak elpárologtatta a salétromos étert, hanem a képződött gázt nagy nyomás alatt újra folyadékká alakította, hogy az felhasználható maradjon az újabb hűtési folyamatban. Ezzel gyakorlatilag létrehozta a modern hűtőszekrények prototípusát. Mivel Londonban élt és dolgozott, ezért Perkins 1834-ben brit szabadalomért folyamodott, nem amerikaiért.

Jacob Perkins 1810 körül
Perkins nem használta ki találmánya kereskedelmi lehetőségeit, de a találmányán alapuló szerkezetek gyártásával párhuzamosan indult be az amerikai és az ausztrál hűtőszekrénygyártás. Ezt Amerikában Alexander Twinning, Ausztráliában pedig James Harrison kezdte el. Az első kereskedelmi alapon működő bér-hűtőállomás mindkét országban 1850-ben nyílt meg, de az otthon használható hűtőszekrényre még 1913-ig kellett várni.

Ez a készülék a „Domelre” (domestic electric refrigerator – otthoni elektromos hűtő); Chicagóban gyártották. Esztétikai szempontból komoly hiányossága volt a terméknek, hogy a motor a tetején volt, és inkább ipari gépre hasonlított, nem pedig háztartási készülékre.

Tudtad?
  • A birt általános sztrájk idején fennállt annak a veszélye, hogy az áramszolgáltatás megszűnése miatt a londoni Királyi Kikötőben 750 ezer levágott állat mélyhűtött teteme rohad meg. A készletet végül a haditengerészet mentette meg: a két tengeralattjáró áramfejlesztőjét összekötve sikerült a szükséges áramot kitermelniük.
  • A francia Charles Tellier 1868-ban szabadalmaztatta a hűtőhajó tervét, és meg is tervezte a világ első hűtőhajóját, a Le Frorifique-et.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi