Újíító Találmányok: Flipper

A pénzbedobós játékok pályafutása a 19. században kezdődött egyszerű gépekkel, amelyeket mára felváltották a bonyolult számítógépek. A flipper számos változatban bár, de alapjaiban a mai napig fennmaradt.


A világ első bedobós játéka a Chimey Sweep (kéményseprés) nevű játék volt, amit 1871-ben egy Henry Davidson nevű brit kereskedelmi tengerész fejlesztett ki. Az ehhez hasonló játékok hamarosan nagyon népszerűek lettek. A következő két  nagy lépést a német-amerikai Charles Frey gyümölcsös gépe (1889) és Thomas Edison kinetoszkópja (1891) jelentette. A flipper elődje is megjelent a 19. század végén, az úgynevezett bagatelle, amelyben a lapos pályán golyókat kellett lyukakba juttatni a pontokért.

A flippervégül 1931-ben jelent meg először a rövid életű Whiffle formájában, majd az áttörést David Gottlieb találmánya, a Baffle Ball hozta meg, amelyben már, a mai flipperhez hasonlóan, kis kerek rugós akadályok vették körül a pontokat jelentő lyukakat. A korai flipperek még nem lábakon állatk, hanem pultra vagy asztalra kellett őket tenni, és a játék mai változatára még csak az alapjaikban hasonlítottak.

Még a pontokat is a játékosoknak kellett összeadniuk az alapján, hogy melyik lyukba esett a golyójuk. 1931-ben Gottlieb mindennek ellenére több mint 50 000 darabot adott el a játékból, ami arra inspirálta Gottlieb játékának egyik disztribútorát, az amerikai Raymond Maloney-t, hogy feltalálja a saját flipperét. A Ballyhoot és megalapítsa a Bally Companyt a frissen lopott „találmány” forgalmazására.

Ezután már csak úgy sorjáztak az újabb és újabb verziók. A játékosok rájöttek, hogy a gép döntögetésével könnyen csalhatnak, ezért 1934-ben Harry Williams feltalálta a tiltó berendezést, ami eredetileg egy fémgolyóból állt, ami eredetileg egy fémgolyóból állt, ami a gép túlzott döntögetésekor-rángatásakor ráesett egy fémkarikára, zárta az áramkört és véget vetett a játéknak.

Bár New Yorkban betiltották, Hawaii szigetén nem, így a tengerészek nyugodtan játszhatták (1942 áprilisa)
Az oldalsó visszarugókat 1936-ban fejlesztettek ki, a flippereket, vagyis az alsó karokat 1947-ben , és az első „virtuális”, számítógépen játszható flipper révén a játék az 1990-es években belépett a számítógépes korszakba is.

Tudtad?

New York városa 1942. január 12-én betiltotta a flippert, miután a hatóságok szerencsejátéknak minősítették, akik szerint a játékhoz inkább szerencse s nem készségek szükségeltetnek. A tiltást támogató sajtótájékoztatón az akkori polgármester, Fiorello Hanry La Guardia (akiről a repülőteret is elnevezték) a nyilvánosság előtt a saját kezével vert szét néhány flippergépet. A tiltást csak 1976-ben szüntették meg, bár New York területén egy törvény szerint, amit soha senki nem próbált meg betartani az „ingyen golyók” technikailag továbbra is tilosak.

A flipperhez és a Monopolyhoz hasonlóan például a Scrabble társasjáték is a gazdasági válság időszakában vált népszerűvé alacsony árának és hozzáférhetőségének köszönhetően. A Scrabble-t 1931-ben találta fel az amerikai Alfred Mosher Butts.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi