Málna - Az Igazi Szupergyümölcs

Itt a nyár, érik a málna, így érdemes mindenkinek alaposan belaknia ebből a finomságból. A málna ízét mindenki ismeri, azt azonban kevesebben tudják, hogy ez a gyümölcs valóságos csodaszer, és számos bajunkat orvosolhatjuk vele.


Csupán egy maréknyi málnában

A málna gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, 1 maréknyi gyümölcs, mely kb. 100 gramm, 84 gramm vizet tartalmaz, ezzel a segítségünkre van a nyár folyamán elveszített folyadék pótlásában. A 100 gramm málnában megtalálható 25 milligramm C-vitamin a felnőttek számára naponta ajánlott mennyiség 33%-át biztosítja, emellett a magnézium szükséglet 10%-át, a kalcium szükséglet 5%-át, illetve kálium szükséglet 9%-át tudjuk bevinni csupán egy maréknyi gyümölccsel.
A málna hasznos antioxidáns forrás, így késlelteti a sejtek öregedését, a rostok és a benne lévő pektin pedig az emésztést segítik. A szakemberek bármilyen formában ajánlják a fogyasztását, legyen az frissen szedve, fagyasztás után felengedve, levesként elkészítve, vagy szörp, illetve lekvár formájában. Természetesen a málnában, mint minden gyümölcsben és zöldségben, nyersen marad meg a legtöbb hasznos alkotóelem, de főzés, vagy sütés után is hasznos vitamin-, illetve ásványi anyag forrásnak bizonyul.

Allergiás reakció

Fontos tudni, hogy a kisbabáknál fél éves kor előtt allergiás reakció léphet fel a legtöbb gyümölccsel, így a málnával szemben is, így túl korán nem érdemes elkezdeni a gyümölccsel való hozzátáplálást. A kisgyerekeknél fokozatosan kell elkezdeni a gyümölcsökkel való ismerkedést, melyhez hasznos tanácsokat tud adni a védőnő. Ha allergiás tünetek lépnek fel a málna evése közben, azonnal orvosi segítséget kell kérni! A málnaallergia tünetei között megtalálható a szájüreg viszketése, piros foltok a bőrön, az ajkak és a nyelv megnagyobbodása, illetve szélsőséges esetben akár légzési nehézség is.

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi