Újító Találmányok: Macskaszem

Pecy Shaw, a macskaszem feltalálója
a saját gyára előtt, kezében egy
macskaszemmel, 1958-ban.
 Miután 1933-ban egy kivilágítatlan úton, veszélyes körülmények között kellett hazáig vezetnie, Percy Shaw kitalálta a macskaszemeket, ami még most, több mint 70 évvel megalkotása után is a legfontosabb eszköz az éjszakai autózás biztonságossá tételében.
A 21. század elején alig tudjuk elképzelni, hogy milyen nehéz lehetett éjszaka, kivilágítatlan utakon autózni a második világháború előtt. Akkoriban még az autók fényszórói alig világították meg az utat, és a mainál jóval kevesebb városi „fényszennyezés” tükröződött az égről. Akkoriban a vezetők, így Percy Shaw, útépítő mérnők is az utakba beépített villamossínekről visszatükröződő fény alapján tájékozódtak, de nem mindenütt volt villamos. 1933-ban egy éjszaka Shaw épp hazafelé tartott autóval, amikor egy macska szemét pillantotta meg fényszórója fényében. Shaw ebből tudta, hogy éppen lefelé gurul az útról, és még időben korrigálta az útirányát. Arra gondolt, hogy az útba épített fényvisszaverők biztonságosabbá tehetnék az éjszakai vezetést.

Shaw elkezdte vizsgálni, hogy milyen módszerrel tudná beépíteni az útba a fényvisszaverő lencséket. Később így beszélt erről: „Legalább ezer módon az útra raktam őket. Csak így lehetett megtalálni a megfelelő módszert.” Shaw végül rátalált a megoldásra, ami gyakorlatilag azóta sem változott. 1935 márciusában létrehozott egy céget, majd május 30-án benyújtotta szabadalmát a fényvisszaverő macskaszemről. Ez rendkívül egyszerű szerkezet volt: két gumiba ágyazott fényvisszaverő lencse, az útba helyezett fém alapon. Az alapgondolat: az azonos távolságokra elhelyezett macskaszemek mutatják az utat a sofőröknek. A találmány okos része az, hogy a macskaszemek öntisztítóak, mivel ha egy autó rájuk hajtott, akkor a lencsék megtisztultak.


1937-ben a brit kormány megrendelésére tíz másik fényvisszaverő eszközzel együtt a macskaszemet is megvizsgálták. Két év elteltével egyedül a macskaszem volt még mindig látható, így a háború kitörésekor ez lett az ország egyetlen megengedett fényvisszaverő eszköze. Az elsötétítés idején az eszköz nélkülözhetetlennek bizonyult, és azóta is szerves része nem csak Nagy-Britannia, de az egész világ közúthálózatának is.

Tudtad?

A macskaszem feltalálója az élet egyszerű örömeit kereste. Állítólag imádott halat és sült krumplit enni a Rolls Royce-sza hátsó ülésén.



Shaw első megrendelése összesen 36 darab macskaszem volt, amit a yorkshire-i Baldon egy gyalogátkelőhelyéhez rendeltek.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi