Újabb Halálos Vírus: A MERS-ről

Nagyjából egy évszázaddal ezelőtt a spanyolnáthának nevezett influenzavírus soha korábban nem látott pusztítást okozott. A folyton változó, mutálódó vírusok azóta is rettegésben tartják az emberiséget.

Volt már bajunk a madárinfluenzával, amely egy idő után a madarakon túl az embereket is pusztítani kezdte. Alig koptak ki a félelmetes lefolyású ebola betegség hírei a sajtóból (nem tudni, mi okból, de megszelídült, lecsendesedett a járvány), még mindig félhettünk a SARS-tól, és most itt az újabb iszonyat.


A neve: MERS, ez a Middle East Respiratory Syndrome rövidítése. 2012-ben mutatták ki először a kórokozót, és főleg felbukkanása helyén, a Közel-Keleten szedett áldozatokat. Nevének második fele onnan származik, hogy a köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedés többnyire egy veszéley vírusos tüdőgyulladásba torkollik. A betegség okozója egy úgynevezett koronavírus. Vírusának az eredete sem teljesen tisztázott; úgy tánik, állatok lehetnek a hordozói, és sajnos valószínűleg emberről emberre is terjed.

A fertőzés legjellemzőbb tűnete a köhögés, láz, légzési nehézségek. Ennyiben a SARS-vírus okozta atípusos tüdőgyulladáshoz hasonlít. Csakhogy a MERS jóval veszélyesebbnek tűnik a SARS-nál, mert igen súlyos további szövődményeket - gyomor- és bélrendszeri panaszokat, veseelégtelenséget, sokkot - okozhat.

A MERS-vírussal szemben jelenleg sem oltás, sem oki terápia nincs. Ma már Ázsia több országából is jelentettek megbetegedéseket, és Észak-Amerikából, illetve Európából is. Május vége ót különösen Dél-Koreában adggódnak a szakemberek, mert ott folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma. Bő két hét alatt közel 100 új esetet regisztráltak.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi