Újító Találmányok: Varrógép

A fiatal pár megcsodálja nászajándékait, köztük
a varrógépet.
Számos feltaláló készített varrógépet, de a korai típusok csak a legegyszerűbb öltésekre voltak képesek. Az első, a maiakhoz hasonló, fejlettebb varrógép szabadalmát Ifj. Elias Howe nyújtotta be 1846. szeptember 10-én.



Nem könnyű eldönteni, hogy kit nevezünk meg a varrógép feltalálójaként. Az első varró masináról szóló szabadalmát az angol Thomas Saint nyújtotta be 1790-ben. Ebben Saint számos olyan jellemzőt felsorolt, amelyet az Ifj. Elias Howe és a szintén amerikai Isaac Singer több, mint fél évszázaddal később újra feltalált, de sajnos az ő gépezete soha nem jutott túl a prototípus fázison.

Saint találmányát sorra követte a többi, de az első, kereskedelmi szempontból is sikeresnek mondható modellt a francia Barthélemy Thimonnier jegyzi 1830-ben. Thimonnier sima öltéssel varró gépei közül nyolcvanat megvásároltak a francia egyenruhák varrásához, de a feldühödött, megélhetésüket féltő munkások tömege nemsokára összetörte a gépeket és Thimonnier nyomorban halt meg.

Közben Amerikában Walter Hunt 1833 körül megalkotott egy olyan gépet, ami képes volt a ma ismert varrógépöltéssel varrni, aminek az volt a nagy előnye, hogy egy szem elszakadásakor nem engedett el az egész varrás. Viszont Hunt nem szabadalmaztatta a találmányát, így Hunttól függetlenül, az eredményeiről mit sem tudó Ifj. Elias Howe nyújtotta be az első varrógépöltéssel varró varrógép szabadalmát több, mint egy évtizeddel később.

Howe felesége azért vállalt otthoni varrást, hogy kiegészítse a háztartáspénzt, és Howe a felesége munkájából kapott ihletet a varrógép megalkotásához. Mivel Amerikában nem talált gyártót a találmányához, ezért a testvérét Angliába küldte, aki ott eladta a gép gyártási jogait. Ezután Elias is Angliába utazott, de összeveszett a vevővel és 1849-ben egy fillér nélkül tért vissza az államokba.

Elias Howe (1819-1867)
Nemsokára felfedezte, hogy időközben hazájában többen lemásolták a találmányát, köztük Isaac Merritt Singer is. Howe beperelte Singert, és 1854-ben a bíróság el is ismerte jogai a varrógépre. Singernek jogdíjat kellett fizetnie Howenak, aki az Egyesült Államok negyedik leggazdagabb embere lett.

Tudtad?

Miután a bíróság kimondta, hogy Isaac Singer ellopta Elias Howe szabadalmát, Singer 19 fejlesztési szabadalmat nyújtott be a következő 13 év alatt, és az Egyesült Államok legnagyobb varrógépgyártója lett.

A világon először varrógépet lehetett részletre vásárolni. Singer üzlettársa, Edward Clark vezette be a rendszert 1856 szeptemberében, hogy a vásárló az első részlet kifizetésekor elvihette a gépet, és a hátralékot részletekben törleszthette.

Walter Hunt, a varrógépöltéssel varró gép feltalálója volt a biztosítótű atyja is. Azért nem szabadalmaztatta és kezdte gyártani gépét, mert nem akarta gépeivel tönkretenni annyi ember megélhetését.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi