Fokhagymát a Teheneknek

A szarvasmarhák kevesebb üvegházgázt termelnek, ha tápjukat a fokhagyma összetevőivel dúsítják.

Az a fontos, ami elő távozik: egy kérődző állat a főként emésztés során keletkező metán 98 százalékától büfögés formájában szabadul meg. Ez a gázmennyiség pedig károsítja az éghajlatot: egy tehát által évente termelt mennyiségű metán ugyanolyan hatással jár, mint egy évente 18 ezer kilométert futó középkategóriás autó szén-dioxid-kibocsátása.


Egy különleges kiegészítő táppal azonban jelentősen csökkenthető a tehenek metántermelése. Ebben fontos szerepet játszik a diallyl-diszulfid, a fokhagyma egyik összetevője. A kérdéses anyag a gyomorban fejti ki hatását, a metán termeléséhez felhasznált hidrogént vonja ki a táplálékból.

Helyette veszélytelen proprionsav termelődik. Hollandiában Jan Dijkstra és Sander van Zijderveld más, hatásukban hasonló anyagokat is megvizsgáltak, és 15 százalékos metáncsökkenést is el tudtak érni. A tehetnek persze nem magát a növényt, hanem természetazonos hatóanyagokat kapnak. „Az éghajlatbarát módon előállított tej – biztosít mindenkit Sander van Zijderveld – garantáltan nem lesz fokhagymaízű.”
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi