Rejtőzködő Étvágygerjesztők

Ki gondolná, hogy a világos színek, a pergő ritmus és a jó barátok evésre serkentenek? Pedig a szakemberek szerint így van, ezért most abban adnak tanácsot, hogyan győzhetjük le a rejtőzködő étvágycsinálókat.

„Eredetileg csak egy salátára ugrottam be a pizzériába, de a többiek mind pizzát vagy tésztát rendeltek, így én is elcsábultam… s egy hatalmas tálon máris ott gőzölgött előttem az íncsiklandozó lasagne. Magam sem értem, miért módosult a program” -  ez a történet sokunkra igaz. Nem számolunk ugyanis azzal, hogy bizonyos rejtett ingerek és különleges helyzetek evésre ösztönöznek. Azt viszont nem érheti ilyen meglepetés, aki jól ismeri az álcázott étvágyfokozókat.


Világos színek – gyakoribb evés A sárga és narancsszínű virágokkal, piros függönyökkel díszített helyiség hangulat- és étvágyfokozó. A meleg színek aktivizáló hatása az evésre is érvényes. Teendő: mindezek tudatában válasszunk az étlapról!

Szaporább ritmus – felpörgött étvágy Ha a háttérben szól a zene, akaratlanul is annak a ritmusára rágunk. Minél gyorsabb a ritmus, annál hamarabb ürül ki a tányér. Ha a tempó szaporább a szívdobogásnál, a szervezet idegességgel és falánksággal válaszol. A lassú evésnek több előnye is van: hamarabb lép fel a jóllakottság érzése, és több idő marad az ízek élvezésére. Teendő: evés közben hallgassunk Vivaldit vagy Chopint, takarításhoz viszont megfelelőbb a Rolling Stones!

Alváshiány – ételvágy Az átmulatott éjszaka reggelre egy finom szendvics vagy gazdag rántotta utáni vágyakozást szül. Aki ugyanis fáradt, az kellemetlenül érzi magát, és elégedetlen, s a rossz hangulat ellensúlyozására evéssel vigasztalódna. Teendő: aludjunk naponta legalább 7 órát, ha pedig éjszakázunk, reggel együnk joghurtot!

Jó társaság – letakarított asztal Jókedvű baráti beszélgetés közben az emberek átlagosan 44 százalékkal több kalóriát és zsírt vesznek magukhoz. Teendő: vigyük ki idejében a konyhába a maradékokat!

Amikor a nőknek kell az energia A menstruáció előtt támadt farkasétvágy teljesen normális dolog. A tüszőrepedést követő héten a nők az átlagosnál többet esznek. Ebben az időszakban 9 százalékkal megnő az energiafelhasználásuk, mert a női hormonok termelése miatt felgyorsul az anyagcsere. Teendő: egy plusz szelet csokoládé még belefér, de vigyázat, nem több!
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi