Hormonnal a Csontritkulás Ellen

Az oxitocin nevű hírvivőanyag segíthet a csontritkulás kezelésében.

Csontjainkban élén forgalom zajlik: bizonyos sejtfélék, az oszteoklasztok folyamatosan bontják a csontszöveteket. Ezzel egy időben ellenlábasaik a csontszövet felépítésével gondoskodnak az utánpótlásról. Utóbbiakhoz tartoznak az adipociták, a csontvelőben zsírt előállító sejtek.


A dohányzás, alkoholfogyasztás és – különösen nőknél – a változókort követően jelentkező ösztrogénhiány hatására ezek az adipociták kerekednek felül. A zsírszövet megnövekszik, és gyengíti a csontvelőt, ami törékenyebbé vagy képlékennyé válhat, s így a gerincben deformációk jöhetnek létre. Ezt a betegséget oszteoporózisnak, csontritkulásnak hívják.

A nizzai egyetem fejlődésbiológiai és rákkutatási intézetének kutatói most egy olyan hormont fedeztek fel, amely képes feltartóztatni a zsírszövet felhalmozódását a csontvelőben. Az oxitocin serkenti a csontvelő képződését, és gondoskodik a kiegyensúlyozott zsírtartalomról is.

A hormon csontritkulásban szenvedő nőstény egereken tesztelték. Nyolc hét elteltével a csontok visszanyerték eredeti szilárdságukat. A kutatók arra is fényt derítettek, hogy a csontritkulásban szenvedő nők általában is viszonylag alacsony oxitocinszinttel rendelkeznek. Oxitocinterápiával tehát feltehetően meg lehetne gyógyítani őket, vagy megelőzhető lenne a megbetegedés.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi