Cukor: Kell!

Xilit, eritrit, stevia - csupa olyan édesítőszer, amelyekkel már nem csak a bio boltokban, hanem nagyobb szupermarketek polcain is találkozhatunk. Ha nyitott szemmel járunk, rengeteg alternatívát fedezhetünk fel a fehércukor pótlására. De vajon tényleg szükség van arra, hogy megijedjünk a répacukortól és igyekezzünk minél messzebbről elkerülni?


A média előszeretettel sulykolja belénk, hogy a cukor és a szénhidrát, amellyé alakul, mennyire ártalmas. Sokan elfelejtik azonban, hogy a szénhidrátok az étkezési piramis alapját képezik, így a cukrok elsődleges szerepe az energiaszolgáltatás, nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az emberi szervezetben, így senkinek nem javasolt extrém mértékben lecsökkenteni a szénhidrát bevitelét. Egy átlagos felnőtt megfelelő agyműködéséhez naponta kb. 140 g szőlőcukor szükséges.

Szénhidrátbevitelünket igazítsuk aktivitási szintünkhöz. Ne felejtsük el, hogy annál több cukorfogyasztást engedhetünk meg magunknak, minél aktívabban élünk, hiszen ha több energiát használunk ek, akkor többet is kell bevinnünk. Egy 60 percnél hosszabb, intenzív edzés során kifejezetten ajánlott cukrot tartalmazó izotóniás sportitalt fogyasztani, hogy ne legyen teljesítményromlás.

Hogyha szeretnénk a cukrot kalóriaszegény alternatívákkal helyettesíteni, akkor is érdemes meggondolni, hogy melyiket válasszuk – a kínálat széles ugyan, ám árban, ízben és energiatartalomban jelentős eltérések mutatkoznak.

A dietetikusok leginkább természetes édesítőszerek használatát javasolják, a cukor helyett. Ezek közös jellemzője, hogy édesítőerejük közel azonos a cukoréval, viszont sajnos jóval drágábbak. Legnépszerűbb a xilit, más néven nyírfacukor, mely ugyan tartalmaz energiát, de kevesebbet, mint a sima cukor. Ráadásul sokkal lassabban emeli meg a vércukorszintet és nem vált ki inzulinválaszt. Fogyasztása esetén kialakulhat hasmenés, de szépen lassan hozzá leget szoktatni a szervezetünket.

Egy másik jól alkalmazható cukoralkohol az eritrit, mely nem tartalmaz energiát, így nem növeli a vércukorszintet, fogyókúrázók, cukorbetegek bátran használhatják. Steviát is lehet választani a boltok polcairól, hiszen nincs energiatartalma, viszont mellékíze miatt nem mindenki kedveli.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi