8 Kérdés 8 Válasz a Gyógyszerekről

Miért nem mindegy, hogy éhgyomorra vagy evés után vesszük be a gyógyszert? Mit tegyünk, ha lejárt szavatosságú pirulát találunk a szekrény mélyén? Milyen orvosságokat nem lehet együtt szedni? Többek között ezekre a kérdésekre kapunk válaszokat.


1. Milyen tárolást igényelnek a gyógyszerek?

Minden gyógyszeren (a magisztrális készítményeken is) feltüntetik, milyen körülmények között kell őket tárolni. A fürdőszobában csak felbontatlan készítményeket tartsunk, mert a pára zárt csomagoláson keresztül nem károsíthatja a terméket.

2. Mit csináljunk a lejárt szavatosságú készítményekkel?

Ne dobjuk a szemétbe, mivel ezek veszélyes hulladéknak minősülnek. A patikákba visszavihetjük a gyógyszereket, hogy később szakszerűen megsemmisíthessék.

3. Mit tegyünk, ha olyan gyógyszerünk maradt meg, amelyre biztosan nincs többé szükségünk?

A gyógyszertár nem válthatja őket vissza. Amennyiben még kibontatlan a csomagunk, vigyük be a házi- vagy a szakorvosunkhoz, aki egy másik betegnek esetleg oda tudja adni kipróbálásra.

4. Miért kell előírás szerint bevenni a gyógyszereket? 

A felszívódás miatt. Sok készítmény csak üres gyomorból szívódik fel, ezért tanácsos étkezés előtt bevenni. Másokat viszont muszáj étkezés közben vagy után lenyelni, mert különben irritálhatják a gyomrot. A fejfájás-csillapítók csomagolásán nincs ugyan feltüntetve, de szerencsésebb, ha ezeket sem üres gyomorra vesszük be, a fent említett irritáció miatt.

5. Mit tegyek, ha gyógyszerszedés mellett…

…vezetnem kell?
A legtöbb gyógyszernél nem okoz problémát. Bizonyos allergia miatt gyógyszerek, nyugtatók növelik a reakcióidőt, álmosságot, kábultságot, bódultságot okozhatnak, lelassítják az agy működését, így, ha lehet, ezek bevétele után ne üljünk a volán mögé.

…szeszesitalt fogyasztok?
Semmilyen gyógyszer mellé ne fogyasszunk szeszes italt! Egy pohár bor valószínűleg nem okoz komoly panaszokat, de ha lehet, teljesen kerüljük ilyenkor az italozást. Alkohollal fogyasztva a nyugtatók károsan hatnak szervezetünkre, hatásuk felerősödik, elkábítanak. Alkohollal keveredve hatásukban az antibiotikumok is ide sorolandók.

…terhes vagyok, szoptatok?
A kismamáknak, szoptató anyukáknak célszerű először mindig a nőgyógyászukkal, orvosukkal konzultálni ebben az esetben. Ha olyan orvosságra van szükségük, amely vény nélkül kapható (pl. megfázás elleni készítmények), a gyógyszerész alternatív lehetőségeket (pl. homeopátiás, gyógynövényes készítmények) szokott ajánlani.

6. Mit tegyek, ha a meglévő gyógyszereim mellett továbbiakat is szednem kell?

Bizonyos esetekben a különböző gyógyszerek egymással kölcsönhatásba, interakcióba léphetnek, ami túladagoláshoz, rosszulléthez, a legrosszabb esetben még halálhoz is vezethet. Vásárláskor tájékoztassuk a gyógyszerészünket, milyen készítményeket szedünk, vagy szeretnénk szedni az orvosunk által felírtak mellett.

Interakció nem csak akkor lehetséges, ha egy időben vesszük be a gyógyszereket; sok készítménynek 12, sőt 24 órás a hatása. A legtipikusabb és sokszor előforduló interakció az antibiotikumok és a köhögéscsillapító gyógyszerek esetében lép fel. Az antibiotikum lenyelése után várjunk két órát, és csak utána vegyük be a köhögéscsillapítót.

7. Túladagolhatom a gyógyszeremet véletlenül?

Igen! Egy tipikus eset: a paracetamol általános fájdalomcsillapító, ami sokfajta gyógyszer hatóanyaga. Fejfájás esetén gyorsan bekapunk belőle egyet, ám ha jól meg is vagyunk fázva, beveszünk vagy megiszunk egy megfázás elleni, szintén paracetamol tartalmú készítményt is.

Ezeknek megvan a napi maximált dózisa, aminél többet nem juttathatunk a szervezetünkbe, de lehet, hogy a tájékoztatón, csak annyi van feltüntetve, hogy abból a gyógyszerből mennyi a maximum, amit alkalmazhatunk. Viszont, ha több paracetamol hatóanyagú készítményt használunk egy időben, a hatás összeadódik! Ezért kell mindig elolvasni a betegtájékoztatót és a gyógyszerek összetételét is!


8. Mi a gyógyszerallergia?

Az allergiás – más szóval túlérzékenységi – reakció a gyógyszer valamely összetevőjével szemben fellépő nemkívánatos immunválasz. Az allergiás reakció rendszerint nem a gyógyszer első bevételekor jelentkezik, hanem hosszantartó vagy nagyobb adagokban történő alkalmazáskor. A tünetek az enyhe kiütésektől, a lázon, a nyelv- és nyirokcsomó-duzzanaton át egészen a súlyos anafilaxiás sokkig terjednek. Ez utóbbinál a bőrkiütésekhez nehézlégzés, ájulás és vérnyomászuhanás társul, ilyenkor azonnal mentőt kell hívni!

A gyógyszerallergiát a leggyakrabban az alábbi hatóanyagok váltják ki:
- Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők: pl. kodein, morfin, ibuprofen tartalmú szerek vagy a szalicilátok;
- Antibiotikumok: pl. penicillin, szulfonamidok, tetracilinek;
- Epilepsziás görcsroham-gátlók: pl. phenytoin, carbamazepine

Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi