Ha Kell Egy Kis Energia

Ha úgy érzi, túl sok teher nyomja a vállát, pedig a maximumot szeretné nyújtani a munkahelyén is, otthon is, de az iskolakezdés tennivalóihoz már túl kimerült, akkor ideje feltölteni az energiaraktárakat. De vajon mivel lehet elűzni a fáradtságot?


Aki egy újabb feketekávétól reméli azt, hogy visszanyeri energiáját, csalódni fog. Bár a koffein gyorsan felpörgeti, hamarosan még kimerültebbnek érzi magát. Egy nagy pohár víz azonban mindig jót tesz, mert felfrissít, megemeli a vérnyomást, ezáltal az agy oxigénellátása is javul. Napi másfél-két liter folyadék fogyasztása ajánlott.

A sejtszintű energiafolyamatok támogatásában fontos szerepet játszanak a mikrotápanyagok, a vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek. Nyáron, a sok friss zöldségnek, gyümölcsnek köszönhetően a szervezet vitamin- és ásványianyag-ellátottsága általában jó, de ősszel a fokozott szellemi és fizikai igénybevétel, a hűvösebbre forduló időjárás miatt többre lehet szükség.

Az elégtelen mikrotápanyag-bevitelre utalhat a fáradtság, az energiahiány, a koncentrációképesség romlása vagy a fokozott hajlam a fertőzésekre. A szükséges vitaminok ásványi anyagok, nyomelemek pótlásával ezek a panaszok megelőzhetők.

Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a fizikai állóképesség növelésére. A rendszeres mozgás nemcsak jóleső fáradtságot okoz, hanem frissebbé, élénkebbé tesz, mivel javítja a sejtek oxigén- és tápanyag-ellátottságát. Igazán hatásos a kitartó, kíméletes testedzés, legyen az napi séta, kerékpározás, kertészkedés vagy akár önfeledt játék a gyerekekkel.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi