Görkorizni Jó!

Napjainkban nagy divat a görkorcsolyázás – de már szinte kizárólag az úgynevezett soros görkorcsolyákkal. Az 1990-es évek eleje óta szerte a világon egyre többen hódolnak ennek a sportnak, gyerekek és felnőttek egyaránt. De vajon miért vált a görkorcsolyázás ennyire közkedveltté?


E sportág népszerűségét a sebesség élményének, a siklás izgalmának köszönheti. A titok nyitja talán a gyorsaság és az irányíthatóság, amit az egy sorban, a talp közepe alatt elhelyezett kerekek tesznek lehetővé. De az is lehetséges, hogy az eddigi lelkes kocogók ma már a térdet jobban kímélő testmozgásra vágytak.

Bármi is a népszerűség oka, tény, hogy a görkorcsolyázás fokozott oxigénfogyasztással járó alapos edzésnek számít. Izomépítő testmozgás, amely növeli a hajlékonyságot, és alaposan megdolgoztatja a szívet és az érrendszert. A lábakkal végzett erőteljes toló mozdulatok miatt egyes szakértők guruló lábsúlyzózásnak nevezik.

Ráadásul rengeteg kalóriát égetünk el korcsolyázás közben. Minden életkorban javítja az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt, amivel elérhető, hogy az élet későbbi szakaszaiban ritkábban essünk el. Ha valaki védőfelszerelés nélkül esik el, gyakran súlyos sérülést szenved, de megfelelő tapasztalattal, valamint a szükséges védőfelszerelések – a sisak, a csukló – a könyök – és a térdvédő – használatával jelentősen csökkenthető a sérülésveszély.

Vigyázz, kész, gurulj!

Mivel görkorcsolyázás  közben esések is előfordulhatnak, mindig használjunk megfelelő védőfelszerelést. A kézsérülések elkerülésére, vagy legalábbis súlyosságuk csökkentésére szolgál a csuklóvédő. Ha elesünk, reflexszerűen a kezünkkel próbáljuk csökkenteni az ütés erejét, s csuklóvédő nélkül ez könnyen ránduláshoz vagy töréshez vezethet.

A sisak nélkülözhetetlen, a fejet ért ütésekből eredő sérülések elkerüléséhez. Az ajánlott biztonsági felszerelések sorát a könyök – és térdvédők egészítik ki. A könyök különösen veszélyben van, mert eséskor óhatatlanul e testrészünkkel próbáljuk tompítani az ütést. A térdet viszonylag ritkábban éri komoly sérülés, de a térdvédő mindenképpen segíthet a sebek és zúzódások elkerülésében.

Görkorcsolyázás közben mindig legyen behajlítva a térdünk. Ez a helyzet stabilabb, különösen akkor, ha közel állunk az eleséshez. Mindig legyen rajtunk védőfelszerelés - beleértve a könyökvédőt is, amit a versenyzők nem hordanak.
A görkorcsolyagyártók egyre több védőfelszereléssel egészítik ki kínálatukat. Gyakran találkozhatunk görkorcsolyázókkal a kerékpárutakon, ahol még mindig nagyobb biztonságban vannak, mint az úttesten, és a járókelőket sem veszélyeztetik.

Ha elesünk

Ha elveszítjük az egyensúlyunkat, próbáljunk úgy esni, hogy először a csuklóvédő érje a talajt (az ütés erejét jelentősen csökkenthetjük, ha behajlítjuk a könyökünket), majd a súlyunk fennmaradó részét a térdünkkel fogjuk fel. Ha nem viselünk csuklóvédőt (amely kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott), akkor készüljünk fel arra, hogy az esés erejét a csuklónkkal, a könyökünkkel és a vállunkkal kell felfognunk.

Magától nem megy

Mint minden sport, a görkorcsolyázás is olyan készségeken alapul, amelyeket el kell sajátítani.  A gyártók, valamint az egészségügyi és biztonsági szakértők azt javasolják, hogy a kezdők vegyenek néhány leckét, mielőtt kimerészkednének az utcára.

Az egyik legfontosabb elsajátítandó fogás a megállás. Mivel a fék a görkorcsolya sarkán van, a fékező lábat előre kell tolni, ami a kezdőknek eléggé nehezen megy. Célszerű görkorcsolyapályákon gyakorolni, nem pedig a göröngyös (és forgalmas) utakon.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi