Fogmosás - De Hogyan?

Tanulmányok szerint sokan helytelenül mosnak fogat, amivel veszélyeztetik fogaik egészségét: teret engednek a fogszuvasodásnak, a fogínysorvadásnak és a különböző fertőzéseknek. Pedig  leggyakoribb hibákat el lehetne kerülni egy kis változtatással...


Agresszív fogmosás

Sokan azt hiszik, hogy erős dörzsöléssel hatékonyabban eltávolíthatják a baktériumokat és a lepedéket. Ebben van némi igazság, de legalább akkora a kár, mind a haszon: a dörzsölésssel igénybe veszik az érzékeny fogínyt is, ami akár idő előtti sorvadásához vezethet.

Jobb puha fogkefével, gyengéd alapossággal megtisztítani a fogakat és a fogínyt. Az agresszív fogmosás legfőbb mutatója, ha a fogkefe sörtéi már néhány alkalom itán begörbülnek, és szanaszét állnak.

Fogmosás helytelen szögben

Tévedés, hogy a fogkefe sörtéinek merőlegesen kell állniuk a fogakra. 45 fokos dőlésszögben tartott fogkefével, gyengéd, körkörös mozdulatokkal kell megtisztítani a fogakat és a fogínyt.

Fafűrészelős fogmosás

Az oda-vissza végzett dörzsölő mozdulatok károsíthatják a fogszerkezetet. A fogínytől, a fognyaktól kiindulva gyengéd, körkörös mozdulatokkal kell végighaladni a fogak külső lapján, majd a fogkoronán át ugyanígy a belső felükön is.


Sietős fogmosás

Sokan egy percnél rövidebb idő alatt végeznek a fogmosással, pedig ez nem elég a fogszuvasodást előidéző baktériumok hatékony eltávolításához. Naponta legalább kétszer két percig tartson a fogmosás.

Agyonhasznált fogkefe

A kopott fogkefe nemcsak hatástalan, de kártékony baktériumok hordozója is. A komolyabb betegségek elkerülése érdekében rendszeresen, negyedévenként kell cserélni, és bármilyen szájbetegség esetén azonnali váltás szükséges.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi