A Színek Öltöztetik a Lelket

A divat világában az évszakváltás mutatkozik meg leglátványosabban. Figyeljük csak meg, hogy amikor egy nagyvárosban „beszökik” az ősz, mennyire megváltozik az utca színes forgataga!


Ennek nem az a magyarázata, hogy az emberek többsége vakon követi a divatdiktátorok tanácsait, hanem inkább az, hogy ősszel más színekre vágyunk, mint nyáron vagy tavasszal. A színek ugyanis a lelkünket öltöztetik. Nemcsak tükrözi a hangulatunkat, hanem meg is változtatják, ha éppen arra van szükségünk.

Fekete

A feketétől sokan óvakodnak – valószínűleg misztikus és igen intenzív hatása miatt. Volt idő, amikor a fenyegetés, az árulás és az ördög színszimbólumaként értelmezték. Számos kultúrában a halál és a gyász jelképe, az ókori Egyiptomban viszont az életet és az újjászületést jelölte.

A fekete az egyik legerőteljesebb szín, mégis valamiféle titokzatosságot, feszültséget, túlhajszoltságot, sebzettséget és boldogtalanságot sugall, ugyanakkor kapcsolatba hozható a kifinomultsággal is. Népszerűségét az öltözködésben elsősorban annak köszönheti, hogy optikailag fogyaszt, és eleganciát kölcsönöz.

Fehér

A fehér a tisztaság és az ártatlanság színe, kellemes hidegséget és sterilitást sugároz. Vonzza a tekintet, miközben kellő távolságtartásra és ürességre is utal. Viselője lehet visszafogott és közömbös, hűvös és teljesen érzelemmentes is. Megfoghatatlanságot, kísértetiességet és dermedtséget áraszt.

Szürke

A fekete és a fehér keverékéből született, és e két szín tartalmát is egyesíti magában. A hagyományok tiszteletét tükrözi, olyan, mintha egyfolytában árnyékot vetne, egyhangúsága segít beleolvadni a környezetbe. Kimértséget és komorságot is jelezhet, ugyanakkor engedelmességet és bölcsességet sejtet, de az elfojtás, a gátlás, a félelem, a fáradtság és a lemondás is jellemzi.

Piros

Általában a meleg színek nagyobb bizalmat ébresztenek, intenzív és szélsőséges érzelmeket sugároznak a komfortérzettől kezdve a haragon át egészen az ellenségeskedésig. A piros a szív és a szerelem színe is, csábító és szenvedélyes.


Viselője tele van izgalommal és kalandvággyal, aki a veszélyes kihívásokat sem kerüli, hiszen lázadó, harcias és tettre kés típus. Nem áll távol tőle a kiszámíthatatlanság, a zaklatottság és a harag sem. Bármikor drámai fordulatokat, sürgős döntéshelyzeteket, riadalmat és dúltságot teremthet. Ez a figyelemfelkeltő szín az érzelmek mellett serkentőleg hat a testre és az elmére is, fokozza a vérkeringés, nagyobb erőbedobásra késztet.

Rózsaszín

Lényegében a piros oldottabb és világosabb változata, így érthetően a romantikus és gyengéd szerelemmel társítják. Örömöt, elfogultságot és bájt sugároz, kíváncsivá és elvarázsolttá teszi viselőjét. Nyugtató és csillapító hatású, de félénkséget és bizonytalanságot is sugall.

Sárga

Vidám, meleg szín, tisztességet és lágyságot áraszt. Óvatosságra int. Vegyes érzelmeket hordoz, fokozza az életörömöt, ugyanakkor feszültté és türelmetlenné is tehet, szorongást és haragot generálhat. Tisztítja a szervezetet, stimulálja az anyagcserét és az idegek működését, erőteljes fényvisszaverő hatása miatt viszont hosszú távon fáraszthatja a szemet.

Viselőjének nyitottságát és empátiáját tükrözi. Feltörekvő és fantáziadús, egyszerre emocionális és racionális, a szívből jövően értelmező-elmélkedő emberek kedvenc színe. Árnyoldala is van: az irigység, a nagyravágyás és a nyugtalanság, illetve a betegségekre való hajlam jele. Az öltözködésben leginkább kiegészítőként vagy hozzá illó pulóver és kabát alá használatos.



Narancssárga

A napfényhez, valamint a piros-sárga keverékéhez híven melegséget áraszt, vitalizál, növeli az energiaszintet. Támogatja a merész ötleteket, törekvéseket és küldetéseket. Finoman hivalkodó, éberséget, lelkesedést és kitartást kölcsönöz.

Viselője optimista, megnyerő és őszinte, olykor azonban rosszallását, aggodalmait és bűntudatát leplezi.

Zöld

Hideg szín, amely a természetet és az egészséget, a szerencsét és a féltékenységet szimbolizálja. Nyugalmat és frissességet áraszt, a szervezetet is pihenteti, kiválóan enyhíti például a gyomoridegességet. Szellemileg stimuláló, fejleszti az olvasási, megértési és kommunikációs készséget. Az új kezdetét, a növekedést és a termékenységet képviseli, szexuális üzenetet is hordoz. Reménykeltő és élénkítő hatású, miközben komolyságra is int.

Viselőjét vegyes érzelmek jellemzik: összeszedett és szórakozott, könnyedsége és kellemessége mellett érzékeny és ingerlékeny is lehet.

Barna

Biztonságot és stabilitást teremtő földies szín, természetes és konvencionális. Viselője megbízható és megfontolt kutató elme, aki szereti újragondolni a dolgokat. Ugyanakkor túlfűtöttséget, félelmet, szomorúságot és elszigeteltséget is jelezhet.

Kék

Megnyugtató és biztonságos hideg szín, amely távol tartja az agressziót. Lelkesítő és fiatalító, optimizmusra, elégedettségre és játékosságra ösztönöz. Teret enged az érzelmek befogadásának és folyásának, harmóniát áraszt, de szomorúságot, tartózkodást és közönyt is sugallhat.



Viselőjétől rendezettséget, megbízhatóságot és hatékonyságot feltételez, a szétszórtságot leplezi. Enyhíti a fájdalmat, csökkenti a pulzust és a testhőmérsékletet, hozzájárul a betegségekből való felépüléshez.

Lila

A méltóság, a királyi fenségesség és a jóllét szimbóluma, a bölcsesség és spiritualitás megtestesítője. Romantikus szerelmet ígér, érzékiséget és eufóriát jelez, a szenvedély fellángolást követően azonban az érzelmek kihűlnek.

Viselője álmodozónak, misztikusnak, egzotikusnak vagy mesterkéltnek tűnik. Ravaszságát és pajkosságát, gúnyos megjegyzéseit nem tudja, de nem is akarja elrejteni. Nyugodt és boldog, de ingerült és kirobbanó is lehet. Körülötte folyamatos a felfordulás, a viszály, a válság.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi