Az Íriszdiagnosztika Művészete

A szem – legalábbis a közmondás úgy tartja – a lélek tükre. Ám a szemekbe vetett alaposabb pillantás sokkal többet elárul annál, milyen éppen a kedélyállapotunk. Mindenekelőtt az írisz az, mely a tapasztalt diagnoszta számára gyors és biztos tájékoztatást ad a lehetséges tünetekről és a fenyegető betegségekről.

Aki alaposabban megfigyeli az íriszét, fehér foltokat, elszíneződéseket és cakkos széleket fedezhet fel rajta. Ezek tájékoztatást adnak az egészségi állapotáról.
Az írisz- vagy szemdiagnosztika esetében először is a szem színét határozzák meg. Alapvetően két szín létezik: a barna és a kék. Valamennyi más variáció e két szín keveréke. A kékes árnyalatú szivárványhártyával rendelkező páciensek gyakran hajlamosak a gyulladásos megbetegedésekre, mint például a reuma vagy a gasztirisz. A barna szeműek pedig a vérrel kapcsolatos betegségekre mutatnak hajlandóságot, mint a trombózisok, a szívinfarktus, a szélütés vagy a meszesedés.

A szivárványhártyára vetett második pillantásból a terapeuta a belső szervek meglévő vagy fenyegető zavarait ismeri fel.

Valamennyi szervnek megvan a helye az írisze. A jobb szemé a jobb oldalon elhelyezkedő szerveket, a bal szemé a bal oldaliakat ábrázolja. A gyomor és a belek az írisz belső körében helyezkednek el, melyet „fodorterületnek” is neveznek. Amennyiben ez nagyon vékony, az analóg módon a megfelelő szerv feszültségére vagy görcsére utal. Ha viszont a belső fodor szokatlanul elszíneződött, lehetséges, hogy fennáll a gyomor túlsavasodása.

Szemünk életünk órája

Az egzakt diagnózis felállításához a terapeuta 60 cikkre osztja az íriszt. Ezek pupillától az írisz külső pereméig nyúlnak. Az egyes szervek egy óra számlapjának perceihez hasonlóan helyezkednek el rajta. Így például a más a jobb íriszen a 36. és a 40. perc közötti területen található.


A külső és belső körökre való további felosztással újabb kisebb zónák keletkeznek, melyek lehetővé teszik az egyes szervek még pontosabb diagnózisát.

Az íriszdiagnosztikához a terapeuta speciális mikroszkópot használ, mely erősen megvilágítja és felnagyítja a páciens szemét. Az írisz diagnózisának szakszerű elvégzése semmiféle káros mellékhatással nem jár. Mindazonáltal az orvos számára mindig csak kiegészítő eszközként szolgál, mely segít neki megállapítani a helyen diagnózist és elindítani a megfelelő kezelést. Semmi esetre sem helyettesítheti azonban a szakorvos számára a jellegzetes tünetek alapján történő diagnosztizálást.

Sokak számára az íriszdiagnosztika még mindig humbugnak vagy sarlatánkodásnak számít. Pedig a diagnosztikának ez a fajtája már 1000 évvel ezelőtt is ismert volt a kaldeusok előtt. Sőt, magának a híres orvosnak, Hippokratésznak is az volt a meggyőződése, hogy a test reflex
zónái visszatükröződnek a szemben. Ezek pedig a mai modern gyógyászatban is elismertek

Segítőkész korai előrejelző rendszer


Akinek barna szemei vannak, jól teszi, ha ügyel a vérképző szerveire. Esetében fennáll a hajlam a trombózisokra és a meszesedésre, melyeknek szívinfarktus is lehet a következménye.
Jelek az íriszen - Utalás
Kék szín: gyulladásos megbetegedésekre és a nyirokrendszer megterhelésére
Barna szín: a vér vagy az erek megbetegedéseire
Barna foltok: májgyengeségre
Sárgás szín: a vesék túlterhelésére
Narancsszínű foltok:  a hasnyálmirigy megterhelésére
Vörös erecskék: az egyes szervek gyengeségére - az erecskék elhelyezkedésétől függően
Fehér foltok: reumatikus megbetegedésekre
Széles íriszfodor: a vastagbél kitágulására
Keskeny íriszfodor: a gyomor és a belek görcseire
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi