Újító Találmányok: Instant Kávé

1930-ban a Brazil Kávé Intézet a kereskedelem fellendítésének reményében felkérte a svájci  Nestlé céget, hogy fejlesszen ki egy vízben feloldható kávékészítményt, amely képes megőrizni az aromáját. Nyolc esztendővel később, 1938 áprilisban piacra került a Nescafé, az első, vízben oldódó instant kávé.

Egy jellegzetes angol kávéház az 1700-as évekből.
A kávé Etiópiából származik és Kr. e. 100 körül terjedt el a Közel-keleten. Itáliai kereskedő 1615-ben hozták be először Európába, ahol több mint háromszáz esztendőn át fogyasztották, mielőtt a Nestlé kifejlesztette az első instant kávét. Természetesen már ezt megelőzően is voltak próbálkozások, mint például a folyékony kávékivonat vagy az őrült kávébabból készített italok.

Később a kávét inkább sűrítmény formában tárolták, hígítás nélkül, és az őrleményt el kellett fogyasztani az itallal együtt. Egyik készítmény sem bizonyult igazán sikeresnek, ám 1930-ban, a brazil Kávé Intézet felkérésnek eleget téve Max Mortgenhaler, a Nestlé kutatója vizsgálni kezdte, miképp lehetne kiszárítani e lefőzött kávét.

A Nescafé, a első instant kávé.
Hét évvel később Mortgenhalernek sikerült kávéport előállítania az úgynevezett porlasztásos szárítási
eljárással, és 1938-ban piacra került a Nescafé. A porlasztásos szárítás a mai napig használt eljárás, melynek során a megfőzött kávét egy felmelegített szűrőtoronyba juttatják, ahol a forró levegő kiszárítja a lehulló kávécseppeket.

Mire a kávé a torony aljára ér, por lesz belőle. A modern eljárások során a porból granulátumot készítenek. 1964-ben a Nestlé újabb eljárást dolgozott ki, és 1965-ben megjelent a Nescafé Gold Blend. A liofilizálás lényegesen bonyolultabb és költségesebb eljárás, mint a porlasztás, a kávé ezáltal jobban megőrzi eredeti zamatát.

A kávé megfőzik, vékony rétegekben lefagyasztják, majd a fagyasztott anyagot összetörik és vákuumkamrába helyezik. Alacsony nyomás alatt a víz forráspontja is alacsonyabb, ezért amikor a kamrában csökkentik a nyomást, a kávéban lévő jég elpárolog – anélkül, hogy a zamatot csökkentő melegítésre szükség lenne. A vízgőzt ezután elvezetik a kamrából, és ott marad a fagyasztásos eljárással szárított szemcsés kávé.

Tudtad?

A pincéreknek adott borravaló (angolul tip) állítólag a 17. századi angol kávéházakból ered? A borravaló számára kirakott dobozokra azt írták: „A gyorsaság érdekében” (a kezdőbetűket összeolvasva: To Insure Promptness, TIP)

Az Atomic kávéfőzőt a londoni A. & H. G. Sassoon cég gyártotta 1950 körül.
A finnek több kávét isznak, mint bármely más nemzet, átlagban fejenként öt csészét naponta. Ez kétszeres az Egyesült Államokban fogyasztott kávé mennyiségének.

A kapicsínó a kapucinus barátok jellegzetes világosbarna öltözékéről kapta a nevét.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi