Újító Találmányok: Borotva

Gillette-reklám 1903-ból, amely
azt sugallja, hogy tökéletesen
biztonságos az új borotva.
1932-ben bekövetkezett halála óta gyakran mondogatják, hogy élt egy olyan férfi, aki többet tett „az emberiség arculatának” kialakításáért, mint bárki más. Ez az ember pedig nem más, mint egy amerikai üzletember, King Camp Gillette, aki 1901-ben szabadalmaztatta a borotvát.

„Valami olya találjon fel, amelyet csak egyszer lehet felhasználni, és utána el kell dobi. Akkor a vásárló vissza fog jönni egy másikért.” E nyereségvágy fűtötte tanáccsal látta el William Painter az eldobható söröskupak feltalálója ügynökét, King Camp Gillette-et- Neki azonban semmi sem jutott az eszébe, ami alkalmas lett volna arra, hogy eldobható változatot fejlesszenek ki belőle, egészen addig, amíg egy reggel haragra nem gyulladt  a borotvája miatt.

A férfiak minden korban megkísérelték a borotválkozást, eleinte kagylókkal és csontokkal, később pengével, majd a XVII. század folyamán az angliai Sheffieldből származó acélborotvával, amelyet „torokmetsző” néven is emlegettek. A torokmetsző borotvákat rendszeresen meg kellett élezni, és Gillette rájött, hogy az eldobható penge tökéletes összhangban van Painter tanácsával. Az acélgyártók azonban a megkeresésére azt válaszolták, hogy teljességgel lehetetlen olyan borotvapengét előállítani, amilyet ő szeretne. Gillette nem hátrált meg: létrehozta az American Safety Razor céget. Elkészített egy lapos, kettős élő pengét és a hozzá tartozó nyelet, amely egyben pengetartó is.
Raymond Savignay készítette plakát
a BIC eldobható borotvájáról (1978)

1926-ban Gillette ezt írta borotvájáról: „Nincs egyetlen más személyes használati tárgy sem, amelyet ilyen széles körben ismernének és használnának szerte a világon. Utazásaim során mindenhol találkoztam bele, a legészakabbra fekvő norvég városban és a Szahara közepén egyaránt.” Valóban, egyetlen találány sem bírt ekkora jelentőséggel a borotválkozás terén, még a villanyborotva sem, amelyet az amerikai Jacob Schick ezredes talált fel, miután egészségügyi okokból Alaszkába költözött.

Schick úgy tapasztalta, igen kellemetlen jeges vízzel borotválkozni, ezért megpróválta kitalálni, miképp lehetne a műveletet víz nélkül végrehajtani. Az első villanyborotvát a Schick Dry Shaver cég gyártotta 1931-ben. 1956-ban az angol Wilkinson Sword a borotvákhoz hosszan tartó acélpengéket gyártott. 1974-ben a Gillette eredeti célkitűzését még egy lépéssel meghaladta, amikor elkészítette az első, nyéllel együtt eldobható borotvát.

Tudtad?

King Camp Gillette mint utóposta szocialista ellenezte az értelmetlen pazarlást? Ez meglehetősen ironikus állásfoglalás annak a férfinak a részéről, aki felfedezte az eldobható borotvapengét. 1910-ben felállította a World Corporation társaságot, amely a globálisan tervezett gazdaság megteremtését tűzte ki célul.

Acme bajuszvédő. A Judge 1892-es reklámja szerint: "Nem akadályozza a szájat a szabad mozgásban... Minden úriembernek szükséges van rá"
Ugyanabban az évben, amikor Gillette szabadalmaztatta a borotváját, egy másik amerikai, Thomas Ferry feltalálta a bajuszvédőt? A bajuszvédő azt a célt szolgálta, hogy a bajuszt távolabb tartsa az ajaktól, és így evés közben ne kerüljön rá az étel. Az angol Harry Jones 1872-ben egy hasonló eszközt szabadalmaztatott. Mintegy 43 brit bajuszvédőt jegyeztek be a századforduló előtt, köztük több, beépített bajuszvédővel ellátott csészét és kanalat.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi