Nasir al-Mulk, a Szivárvány Összes Színében Tündöklő Mecset

Ha valaki felhozza a történelmi építészet témáját, szép boltíveket, magas tornyokat, szobrokat és a kőfalakat képzelünk magunk elé, és a legtöbbünk előtt valószínűleg nem jelennek meg világos és élénk színek. A Nasir al-Molk mecset, az alábbi képek tanúsága szerint egy feltűnő és erős kivétel az alól a gondolat alól, miszerint a történelmi struktúráknak színszegényeknek kellene lenniük. Nem csak a festett üvegablakok színpompásak, de a falakon is jellemző a festett geometrikus csempék szép és vibráló színskálája.


A mecset építése 1876-ban kezdődött, és 1888-ben fejeződött be Shiraz-ban, Iránban, Mirza Hasan Ali Nasir al Molk parancsa alatt, aki a Qajar dinasztia ura volt.  A festett ablakok elfogják a reggeli fényt, és dicsőséges fényjátékot varázsolnak a mecset padlójára, kiérdemelve ezzel a "Pink mecset" nevet, és csábítva a fotósokat, hogy megörökítsék a szépségét. Bár csak néhány csempe rózsaszínű, úgy tűnik, mintha a mecset tartalmazná az összes színt, ami csak létezik.

A mecset számos hagyományos iszlám építészeti elemet tartalmaz, mint az iwan ívek és a központi szökőkút a rituális mosakodás számára, de a festett üvegablakok viszonylag ritkák. Csak néhány más mecsetben találkozhatunk festett üvegablakokkal, ilyen például a Masjid al-Aksza és a Kék Mecset Isztambulban.











1 Megjegyzések

Megjegyzés küldése
Újabb Régebbi