Újító Találmányok: Altatás

Az első altatásos operációt Crawford Long végezte 1842-ben. De a dicsőség helyett csaknem lincselés lett Long doktor jutalma, akit a Georgia állambeli lakosok boszorkánysággal vádoltak meg.

Az első nyilvános, altatásban végzett operáció, amelyet a massachusettsi közkórházban végeztek el 1846. október 16-án.
Az orvosi beavatkozások közben tapasztalt fájdalom csökkentésére évszázadok óta alkalmaztak különféle módszereket, leggyakrabban hipnózist, ópiumot vagy alkoholba kevert puskaport. A XIX. század elején az angol Sir Humphrey Davy felfedezte, hogy a később „kéjgáz”-nak elkeresztelt anyag lényegesen hatékonyabb fájdalomcsillapító, mint az addig ismert szerek.

Az első altatásos műtétre azonban csaknem fél évszázadot kellett várni. 1842 márciusában Long éterszármazékot használva altatta el páciensét, James Venable-t, akinek nyakából egy cisztát távolított el. Long további kilenc műtétet végzett el éterrel, többek között egy kisfiú ujjának amputálását, de amikor a lakosok boszorkányság miatt meg akarták lincselni, felhagyott a kísérletezéssel.

1844-ben Horace Wells amerikai fogorvos is használt kéjgázt egy foghúzás alkalmával. Amikor a nyilvánosságnak is be akarta mutatni felfedezését, a kísérlet kudarcba fulladt (valószínűleg egy rosszul elkészített vegyület miatt), és Charles T. Jackson azt javasolta Wells kollégájának, William Mortonnak, hogy inkább étert kellene használni. Morton 1846-ban sikerrel alkalmazott étert az egyik foghúzásnál. A hír bekerült a Boston Daily Journal lapba.

"Tudományos kutatók - Új felfedezések a pneumatika területén, avagy kísérleti előadás a levegő erejéről!" Gilray karikatúrája Sir Humphrey Davyről, amint nevetőgázzal töltött hidraulikus tartályokkal kísérletezik egy nyilvános bemutatón.
Az esetről értesülő Henry J. Bigelow bostoni sebész meghívta Mortont, hogy a nyilvánosság előtt együtt hajtsanak végre egy altatásos műtétet. A sikeres műtétet azonban a massachusettsi kórház sebésze, John Warren végezte el. Hamarosan Morton és Jackson nevére szabadalmazták az érzéstelenítés elvét, bár a szabadalmat később érvénytelenítették, amikor is egy bizottság úgy döntött, hogy az altatás inkább felfedezés, semmint találmány. ezért aztán szabadalmaztatni sem lehetett.

Azok az orvosok és sebészek, akik végignézték Warren operációját, döbbenten látták, hogy a beteg nem érez fájdalmat műtét közben. A műtőben azóta is egy emléktábla látható: „A beteg kijelentette, hogy nem érzett fájdalmat… E tudás ebből a helyiségből indult el és terjedt el az egész civilizált világon, s ezzel új korszák kezdődött a sebészet történetében.”

Tudtad?

Kloroformos inhalálókészülék az1850-es
évekből. A maszk ólomból készült és
követte a beteg arcformáját.
William Morton a mitológiából ismert Lethe folyóra utalva létheonnak akarta elnevezni az eljárást Oliver
Wendell Holmes költő és sebész javaslata alapján azonban az angol nyelvben az aneszteziológia honosodott meg.

Nem Crawford volt az egyetlen, aki ellenállásba ütközött, amikor érzéstelenítést alkalmazott. A skót Sir James Young Simpson volt az első, aki kloroformot használt 1847-ben, de meg kellett győznie a kálvánistákat, hogy az érzéstelenítés nem ellentétes az egyház tanításaival. Az egyház képviselői elfogadták, hogy a fájdalom csökkentése nem számít bűnnek, hiszen Isten is mély álmot bocsátott Ádámra azelőtt, hogy kivette egyik bordáját. A szüléssel kapcsolatban viszont kételyek merültek fel. A Teremtés Könyvében ugyanis világosan az áll, hogy az asszonyok szülése örök időkre fájdalmas lesz. Végül elfogadták Simpson módszereit, miután kloroform segítségével jött világra 1853-ban Viktória királynő nyolcadik gyermeke, Leopold.
Megjegyzés küldése (0)
Újabb Régebbi